Arijana Memić: 'Teško je bilo doći ovdje, nakon što sam uplakanu majku ostavila na kućnom pragu'

2
Radiosarajevo.ba
Arijana Memić: 'Teško je bilo doći ovdje, nakon što sam uplakanu majku ostavila na kućnom pragu'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Godišnjica smrti Dženana Memića

Osam godina jedna porodica ne spava, tragajući za istinom. 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, mladić od 22 godine, Dženan Memić koji je šetao sa svojom djevojkom napadnut je, a samo sedam dana kasnije je preminuo, 15. februara.

S početkom u 15 sati ponovo su se građani Sarajeva okupili i položili cvijeće kod spomen-obilježja "Ranjeni kamen", koje je porodica u znak sjećanja na Dženana, podigla na mjestu gdje se napad desio.

"Ubili su nam Dženana, ubili su nam Dženana. Pokušali su zataškati ubistvo. Dokazali smo da govorimo istinu", kazano je u uvodu obraćanja.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Zatim se prisutnima obratila Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana.

"Jutros kada sam nakon malo sna, otvorila oči, kazala sam Bože daj mi snage. Danas mi je teško bilo doći ovdje, nakon što sam uplakanu majku ostavila na kućnom pragu. To nije samo danas. Ovako nam je kada idemo na ročišta, kada imamo presude, i ovako je svaki dan ovih osam godina", suznih očiju govorila je Arijana.

Zatim je dodala...

"Ove godišnjice su nešto što je posebno teško. Svaki taj 8. februar kada se desio napad na Dženana, svaki 15. februar kada je prestalo raditi njegovo srce. I taj 17. februar kada smo ga ostavili na Kovačima dira u svaku ranu. To najbolje znaju oni koji su izgubili nekoga svog. Kakva laž kada kažu vrijeme liječi rane. Čini mi se da boli više kako vrijeme prolazi", dodala je Arijana.

Podsjetila je na zajedničke dane sa bratom...

"Maštali smo o putovanjima, a često je znao kazati "Arijana, da mi te je samo udati...". Uvijek nas je uveseljavao. Onda su ga odjednom otrgli iz našeg zagrljaja. Samo je otišao, više ga nije bilo. Oteli su ga na monstruozan način. Ono što je uslijedilo nakon toga bilo je još monsturoznije. Smiju se pravdi u lice, smiju se porodici u lice već osam godina. Ismijavaju, negiraju sve što smo rekli i što se uspostavilo da je istina", podvukla je Arijana.

Podvukla je da porodica nikada će odustali...

"Oni moraju toga biti svjesni. Dok živimo mi, živjet će i on. za ovih osam godina smo mnogo toga naučili, naučili smoi šta znači sabur koliko je važan u ovoj našoj borbi", koja je na kraju advokatu porodice Ifetu Fergaetu predala repliku "Ranjenog kamena", koja je simbol konačne pravde za koju će se porodica izboriti.

Uživo dešavanja možete pratiti ispred "Ranjenog kamena" i putem portala Radiosarajevo.ba:

[facebook_video]https://www.facebook.com/ZaDzenana/videos/421949810170260[/facebook_video]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije