Muriz Memić nakon presude: 'Nisam mogao izdati Dženana i ispasti kukavica. Ja neću stati.'

8
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić nakon presude: 'Nisam mogao izdati Dženana i ispasti kukavica. Ja neću stati.'
Foto: Printscreen / Muriz Memić

Muriz Memić, otac tragično stradalog Dženana Memića gostovao je na FACE TV, gdje je govorio o izrečenoj presudi, detaljima optužnice, kao i sudskom postupku za ubistvo koji je u toku.

Podsjetimo, Alisa Ramić (Mutap) i Hasan Dupovac su osuđeni zbog prikrivanja dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, a odbrana ima pravo na žalbu. Alisa Ramić je dobila 2.5 godine zatvora, a Hasan Dupovac je osuđen na tri godine zatvora. Alisa je osuđena za davanje lažnog iskaza, on za zloupotrebu položaja. Oslobođeni su da su djelovali kao kriminalna grupa.

"Emocije još nemaju vremena da se slegnu. Zadovoljni jesmo - zrnce pravde koje smo tražili nakon sedam godina. Peta presuda za ovaj slučaj, a prvi put smo čuli - krivi su! Kolika je tolika je kazna, ali oni moraju odgovarati, moraju na robiju. I Hasan i Alisa", izjavio je Memić na početku gostovanja.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Puno toga je stalo u tih sedam godina, a teško je objasniti kako sam se nosio s tim, kaže Muriz i dodaje da se nije lako boriti za pravdu.

"Ni sam ne znam kako sam se uspio boriti za pravdu, nekako je to išlo... Uspjeli smo. Nisam mogao izdati Dženana, nisam mogao ispasti kukavica. Ja nikad neću stat dok do ne izvedem do kraja. A da je bilo teško, bilo je. Mi sad živimo za ovo, ne znamo drugačije živjeti.

Dragičević došao dati podršku porodici Memić: Da dočekamo da u sudnici vidimo ubice naše djece

Dragičević došao dati podršku porodici Memić: Da dočekamo da u sudnici vidimo ubice naše djece

Podrška građana širom Bosne i Hercegovine, ali i širom svijeta u ovom slučaju nije izostala. Kroz emocije, Muriz kaže kako su mu i prije izricanja presude prilazili ljudi na ulici kako bi pružili podršku. Danas su na saslušanje presude došli brojni građani osim iz Sarajeva i iz Tuzle, Banje Luke, Bugojna, Mostara... 

"Meni se desi puno poziva, trudim se da svima odgovorim. Jesam malo opterećen ali nije mi teško za svog Dženana. Sa ovim neću dobiti samo ja, nego će dobiti svi građani, cijela Bosna i Hercegovina. Našli smo čestite sudije i tužioce. Sve ove dokaze je imala Dalida Burzić 2016. godine, to je moglo biti riješeno u prvih dva, tri mjeseca. Ali oni su skrivali. Zato je odgovarala Alisa Mutap. Danas smo čuli, nije to rekao ni Muriz ni Ifet, Sud je rekao - nema amnezije, nije je ni imala. Hasan je prekoračio svoje ovlasti, nek odgovara. Alisa je u jednu ruku odvela Dženana, bila je tu, možda je sebi pokušala pomoći, a za koga je Hasan radio? Nije mi žao, da je bogdo dobio veću kaznu" kaže Muriz i dodaje:

"Ovo je veliki uspjeh, što je najčešće dolazilo sa Hasanove strane da mi lažemo. Mirsad Dželilović, Hasanov najbolji prijatelj, načelnik PU Centar pisao je zastupnicima u Skupštini - 'dosta je laži Muriza i Arijane'. Došao je na suđenje, a i on je na krivičnoj prijavi, doći će vrijeme i za to. Poručio sam mu - nema večeras fešte. Trebali su sačekati ovu presudu i bilo bi im jasno da se nemaju čemu radovati."

Ifet Feraget o istrazi ubistva Dženana Memića: "Saznali smo nešto šokantno"

Ifet Feraget o istrazi ubistva Dženana Memića: "Saznali smo nešto šokantno"

Muriz kaže da se nikada neće radovati, njemu je dijete ubijeno...

"Oni koji meni kažu, ja njima samo mogu pokazati smrtni list. Najveća snaga je kad vidim da svašta pričaju o meni, Arijani, Ifetu... To mi daju snagu i pokazuje mi da smo upravu. Što bi meni neko komentarisao ko me ne poznaje", izjavio je Memić.

Ovo je dobra polazna tačka za istragu koja se vodi za ubistvo, kojom su, prema riječima advokata Ferageta obuhvaćeni brojni sudije, tužioci, čak i doktori iz Hitne pomoći...

Alisa Mutap ide u zatvor: Pogledajte na koliko godina je osuđena

Alisa Mutap ide u zatvor: Pogledajte na koliko godina je osuđena

"Ta istraga je otišla daleko, ali je ne smijem komentarisati. Znamo da se vodi istraga za Dalidu Burzić, Vahida Ćosića, Ševala Kovačevića, Kreho Sakiba, ali očekujem da će biti procesuirani Vlado Mišković, Tihomir Jurko, Zdravko Knežević jer su oni vršili nadzor nad radom Kantonalnog Tužilaštva i tad su rekli kako je sve uredu. Tada mi je Mišković ponudio da se opkladimo. Alisa je tamo bila oštećena, a sada je presuđena", istakao je Muriz Memić.

Ja nju ne dam (misleći na Alisu), prije nekoliko godina izjavila je Dalida Burzić.

"Evo dala je. Uzeo je Sud Bosne i Hercegovine. Presudio je. Nije izmišljeno, to je dokazano da je Alisa skrivala istinu. Ona tek treba da progovori. Poruka na telefonu 'ja ću se sastati s njima' i Dženan je rekao, 'nećeš sama ja ću s tobom'. Dženan je pošao da nju zaštiti, a eto kako mu je vratila ta Alisa. Ja znam ko su, ali Alisa treba da kaže. Najstrašnija stvar koju sam saznao je da su brisani snimci u Hitnoj pomoći. Znamo da je istrgnut protokol, ali brisani snimci... Bio je poziv da se desilo nešto prije, ali je obrisano. Namještan je policijski uviđaj. Direktorica Hitne pomoći i Alija Budnjo su od dvije sestre djeca - brisani su snimci sa hotela Kristal, brisani snimci u Hitnoj pomoći. Famelijarna neka radnja", izjavio je Memić.

Sinovi i zetovi koji su bili na mjestu ubistva, kako kaže Memić, trebaju se spremati, jer tužioci Hasanspahić i Čampara, znaju za njih.

Otac Dženana je komentarisao i to što se optuženi nisu pojavili danas na Sudu BiH.

"Kukavice. Nisu smjele pogledati istinu u oči. Istina da je da su uradili to i, za to moraju odgovarati. Optuženi se po zakonu nisu morali pojaviti, ali su trebali doći njihovi advokati. Mutap je rekao da će on posljednji ugasiti svjetlo u Sudu BiH ako se Alisa osudi, evo osuđena je. Svjetlo je ostalo upaljeno jer smo mi bili posljednji u sudnici. Još će biti Suda BiH i Tužilaštva BiH. Vraća se nada sa čestitim sudijama i tužiocima", kaže otac Dženana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije