Muriz Memić: "Ako Mutap i ostali ne budu osuđeni - ne gubim samo ja, gubi i narod i država"

4
L. Memčić
Muriz Memić: "Ako Mutap i ostali ne budu osuđeni - ne gubim samo ja, gubi i narod i država"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Očekujem da budu okrivljeni - kazao je ovo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Muriz Memić uoči izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalim optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića, Murizovog sina, u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u petak, 21. jula, planirano je izricanje presude.

Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića. Više o tome za šta su tačno optuženi možete čitati OVDJE.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivnje, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.

Otac stradalog Dženana, Muriz Memić, kazao je u razgovoru za naš portal da očekuje osuđujuću presudu.

"Pored svih dokaza koje je Tužilaštvo prezentiralo, mislim da nema smisla da bude jače Alisino 'ne sjećam se' bez ijednog dokaza, jer su svi doktori koji su svjedočili rekli da nema amneziju, osim dr. Jasminke Đelilović-Vranić koja se nije pojavila na sudu", rekao je Memić.

Presuda Zijadu Mutapu i ostalima 21. jula

Presuda Zijadu Mutapu i ostalima 21. jula

"Sačekat ćemo da vidimo šta će reći Sud. Taj dan ako ne budu okrivljeni, izgubio je narod, izgubila je država. Nije samo Muriz izgubio, izgubio je i narod. Ipak, očekujem da će biti okrivljeni, da će narod u Bosni i Hercegovini dobiti pravdu, da će se vratiti vjera u pravosuđe", rekao je Memić za Radiosarajevo.ba.

Kazao je da će prihvatiti sudsku odluku kakva god da bude.

Dženan Memić
Foto: Privatni album : Dženan Memić

"Prihvatit ću odluku kakva god bude, a onda ću ja odlučiti kakve ću dalje korake preduzeti jer doći do ove tačke i stati - to nema šanse. Mislim da bi bilo besmisleno voditi sve daljnje istrage ako bi ovi bili oslobođeni", naveo je.

Kako kaže, ima veliku podršku javnosti i nada se pozitivnom ishodu.

Izricanje presude u petak počinje u 11 sati u Sudu Bosne i Hercegovine. Iz grupe "Pravda za Dženana" ranije su pozvali sve koji žele prisustvovati izricanju presude da mogu doći jer je suđenje otvoreno za javnost.

"Suđenje je javno, potreban je samo lični dokument sa slikom", naveli su.

Pred Apelacionim vijećem 5. i 6. jula iznesene su završne riječi. Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara su tada istakli da je osuđujuća presuda jedina moguća, kako bi se, tvrde oni, vratio dignitet pravosuđu u BiH.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap.

Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije