Presuda Zijadu Mutapu i ostalima 21. jula

2
Fena
Presuda Zijadu Mutapu i ostalima 21. jula
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zijad Mutap i Alisa Ramić

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine ove sedmice planirano je izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalim optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, a izricanje presude je planirano za petak, 21. jula.

Svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivnje, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Dan ranije, odnosno 20. jula, planirano je da završne riječi iznesu Odbrane Duška Maksimovića i Ilije Kurušića, kojima se sa Savom Tepićem i Duškom Vujičićem sudi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Tepić je, prema optužnici, bio načelnik Službe javne bezbjednosti Kotor-Varoš i član Kriznog štaba općine, Vujičić aktivni milicioner, Maksimović rezervni milicioner, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Ove sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Goraždu, Višegradu, Rogatici, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu, Rogatici, Doboju, Tesliću, Zvorniku, Orašju, Sarajevu, Ilijašu, Prijedoru i Banjoj Luci, javlja BIRN. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije