Memić i Feraget o tvrdnjama Alise Mutap: "Vrijeđa i vas, i nas, i javnost..."

10
L. R.
Memić i Feraget o tvrdnjama Alise Mutap: "Vrijeđa i vas, i nas, i javnost..."
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget i Muriz Memić

Nakon što je pred Apelacionim vijećem Suda BiH, započeto iznošenje završnih riječi 5. jula u predmetu protiv optuženih Zijada Mutapa, Alise Ramić (Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, danas, 6. jula održan je nastavak izlaganja.

Kako se doznalo nakon izlaganja, presuda će biti izrečena 21. jula ove godine.

Ispred Suda Bosne i Hercegovine danas su se obratili i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, te njegov advokat Ifet Feraget.

Ivica Puljić: "Poruka iz Crne Gore glasi - mi bismo podržali rezoluciju, ali ne želimo"

Ivica Puljić: "Poruka iz Crne Gore glasi - mi bismo podržali rezoluciju, ali ne želimo"

Podsjetimo, optužnica Mutapa, njegovu kćerku Alisu Ramić (ranije Mutap), bivšeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i Muamera Ožegovića tereti da su – kao organizovana kriminalna grupa – počinili protivzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja. Više o tome za šta su tačno optuženi možete čitati OVDJE.

Muriz Memić je i danas ponovio svoj jedini zahtjev: "Želim da znam ko mi je ubio dijete. Oni, pak, hoće da sakriju ko mi je ubio dijete."

Na pitanje kako komentira današnje obraćanje Alise Ramić, koja je Sudu poručila kako su joj prvo zatvorili oca, pa uhapsili nju i smjestili je u izolaciju i samicu, "spavate na željezu, odvedu vas nevoljko u bolnicu i pregledaju, počinjem da imam napade epilepsije, preglede nisu odobrili, nude mi imunitet, novo ime i prezime i drugu zemlju", Muriz Memić je odgovorio: 

Muriz Memić uoči izricanja završnih riječi: 'Jasno je da je Dženan ubijen, na red će doći i ubice!'

Muriz Memić uoči izricanja završnih riječi: 'Jasno je da je Dženan ubijen, na red će doći i ubice!'

"Jako 'emotivno' je bilo", sarkastično je poručio Muriz. "Nakon 7 i po godina, ona želi da bude slobodna i šeta, a Dženan je pod crnom zemljom. Njoj smeta što spava na željezu, a Dženan je u tabutu, pod zemljom... Vidio sam i suzu. Nisam tu suzu vidio kad je Dženan ubijen, kad mu je bila dženaza, ali eto suze, i to kad se Dupovac počeo obraćati."

Memić je podsjetio još jednom na detalje iz optužnice, kazavši da su optuženi svjesno i namjerno to uradili. 

"Obmanjuju javnost, ali evo, ja kažem, mi ćemo pobijediti na kraju. Ja sam vozač i ne bi ih ja trebao podučavati o pravnim stvarima, ali oni se ne mogu nositi sa mnom...imao je mene ko podučiti. Pritom, i dalje sam stabilan, i psihički i fizički. Doći ćemo do kraja", rekao je otac Dženana Memić.

Javnosti se potom obratio advokat Ifet Feraget. Naglasio je kako poštuje presumpciju nevinosti svakome kome se ne dokaže drugačije, ali priznao je da očekujem osuđujuću presudu "grupi za organizirani kriminal - tri lica izvršili su jedno ili više krivičnih djela u namjeri da se zataška očigledno ubistvo".

Poručio je Feraget kako ga je "pogodilo stanje u kojem je bio Muriz Memić nakon govora Kadrije Kolića" - više o tome čitajte OVDJE: "Sve poslije je očekivana reakcija čovjeka kojem je ubijeno dijete. Kaže Kolić da je ponosan. Ponosan bi moglo značiti i biti arogantan, umišljen, narcisoidan. Ako su takvi, to je njihov izbor..."

Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...

Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...

Kadrija Kolić umjesto što broji svjedoke koji su vidjeli krvavu majicu, nastavio je Feraget, mogao je primijetiti da ta krvava majica nedostaje.

"Ta majica, uništeni snimci, podmetnuto staklo - to se zove opstrukcija istrage i zato se tim ljudima sudi. Da smo imali snimke koji su nestali, mi bismo uštedjeli pet godina. Ljubo Seferović je lažno priznao nešto što nije uradio, a i s tim će se Tužilaštvo vjerovatno pozabaviti. Sve to skupa je opstrukcija istrage.

Zijad Mutap i Alisa Ramić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Zijad Mutap i Alisa Ramić

Iskreno je Feraget komentirao kako današnji iskaz Alise Ramić "vrijeđa i moju inteligenciju, i vašu, i građana...":

"Potpuno je irelevantno ko joj je nudio imunitet ili ko joj je nudio da napusti BiH. Bitno je ono što je rekla tokom istrage - da je izgubila svijest i da je tek poslije 'došla sebi'.

Muriz Memić nakon izlaganja završne riječi: 'Advokat Kolić i dalje ismijava moje mrtvo dijete'

Muriz Memić nakon izlaganja završne riječi: 'Advokat Kolić i dalje ismijava moje mrtvo dijete'

Alisa Mutap je vještačena od strane Kučukalića i njegovog tima - kasnije i drugih. Da nije to bilo, išla bi u pritvor. Zašto nije išla u pritvor poslije? To je pitanje za Kantonalno tužilaštvo, to njeno svojstvo svjedoka u tom periodu. Ona je trebala biti osumnjičena, jer onaj ko je očevidac događaja, a tvrdi suprotno od dokaza i svjedoka, mora biti osumnjičen za pomoć učiniocu. S pravom se ne možemo igrati - onaj ko laže o nekom događaju, on ne može biti svjedok, već samo optuženi."

Podvukao je kako Alisa nikad nije saslušana od strane Tužilaštva, onako kako to Zakon o krivičnom postupku nalaže. 

"Dodajmo svemu ovo iskaz dr. Žuje da je ubica gledao Dženana u oči - samim tim i Alisu. Znači da taj svjedok zna ko su ubica/napadači. Zašto joj je nuđen imunitet i to, to nije relevantno. Rekla je da ju je udarilo auto, pa da ih je napao nekom skriven iz drveta, pa da je u pola 2 došla sebi... imamo najmanje sedam ili osam svjedoka i medicinsku dokumentaciju da je cijelo vrijeme bila komunikativna svjesna i orijentisana", precizirao je Feraget.

Feraget je otkrio da će nakon presude 21. jula optuženi imati još jednu priliku da se žale, ali neće biti novog suđenja: "Iskreno, ne želim o tome ni da razmišljam - dokazi govore svojim vlastitim jezikom, a taj jezik najbolje poznaje sud", zaključio je o presudi.

Istraga ubistva Dženana Memića

Ifet Feraget i Muriz Memić danas su kratko komentirali i istragu koja se vodi za ubistvo Dženana Memića. 

"Ta istraga ide i daleko je otišila. Mislim da ćemo doći do kraja, valjalo je i dovdje doći, a znaju građani", kazao je Muriz.

Feraget očekuje da će ova presuda biti "vjetar u leđa", a "situacija je manje-više jasna".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije