Muamer Aleta o mjeri ‘zaključavanja cijena’: 'Ovo je samo početak zaštite standarda građana'

7
Radiosarajevo.ba
Muamer Aleta o mjeri ‘zaključavanja cijena’: 'Ovo je samo početak zaštite standarda građana'
FOTO: Fena / Muamer Aleta

Mjera "zaključavanja cijena" određenog broja artikala u Federaciji BiH je pozitivna i doprinijela je da se ublaži povećanje troškova života, posebno za najugroženije socijalne kategorije, ističe direktor Amko komerca, Muamer Aleta.

Naglašava da će ova i slične mjere Vlade Federacije BiH svoj puni učinak imati kada se poduzmu i aktivnosti na reformi porezne politike i stimuliranju domaće proizvodnje, odnosno stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

"Vjerujemo da je "zaključavanje cijena" tek jedna od mjera u procesu zaštite standarda građana te da će je pratiti i druge mjere koje će i proizvođačima i trgovcima omogućiti da i sami djeluju pozitivno prema kupcima, odnosno krajnjim potrošačima", kaže Aleta te napominje da se treba razmotriti i korištenje drugih raspoloživih mehanizama poput plasmana na tržište određenih količina proizvoda iz robnih rezervi.

On pozdravlja i dolazak u Bosnu i Hercegovinu "Lidla", kao jednog od vodećih trgovačkih lanaca u Evropi, jer će obogatiti ponudu, a na određeni način stimulirati i sve ostale na našem tržištu da se bore za privlačenje kupaca.

"Iz pozicije bosanskohercegovačke privrede važno je da se osigura da svi trgovački lanci imaju određeni postotak domaćih proizvoda u svojoj ponudi. To nije ništa neuobičajeno i podsjećam da je to bio uvjet i ranije, pri dolasku nekih drugih trgovačkih lanaca na tržište BiH", naglašava Aleta.

Direktor "Amko komerca" najavljuje i nova ulaganja, odnosno širenje prodajne mreže ovog trgovačkog lanca iz Sarajeva u druge dijelove Bosne i Hercegovine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije