Ministar Almir Bećarević tvrdi: "Energoinvest sistematski pljačka građane Kantona Sarajevo"

0
Radiosarajevo.ba
Ministar Almir Bećarević tvrdi: "Energoinvest sistematski pljačka građane Kantona Sarajevo"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Almir Bečarević

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Almir Bečarević podsjetio je danas, 28. augusta, da je u prethodnom periodu ukazivao da cijena gasa ima nerealnu vrijednost, tj. da Energoinvest d.d. Sarajevo ostvaruje enormnu razliku na cijeni gasa.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Energoinvest d.d. Sarajevo je u prvih šest mjeseci 2023. godine ostvario razliku na cijeni gasa u iznosu od 15 miliona KM, dok dobit za prvih šest mjeseci iznosi 8.711.472 KM. U prethodnoj godini, za prvih šest mjeseci Energoinvest d.d. Sarajevo ostvario je dobit u iznosu od 596.431,00 KM.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Kada uzmemo razliku u cijeni koju je Energoinvest d.d. Sarajevo ostvario u toku 2022. godine i za prvih šest mjeseci ove godine, dobijamo razliku na cijeni od 35 miliona KM.

Kada ovome pridodamo i razliku na cijeni gasa koju će Energoinvest d.d. Sarajevo ostvariti u narednih šest mjeseci ove godine, dolazimo do činjenice da će Energoinvest d.d. Sarajevo za dvije godine ostvariti ukupnu razliku na cijeni gasa u iznosu od 48 miliona KM, a procijenjena dobit za 2023. godinu, bez finansijskih akrobacija, iznosit će cca 15 miliona KM.

Da budemo potpuno precizni: sa razlikom na cijeni gasa od 48 miliona KM može se isporučiti prirodnog gasa za 30.000 domaćinstava u Kantonu Sarajevo da isti ne plate niti jednu konvertibilnu marku za isporučeni prirodni gas.

Ministar Bečarević upozorava: Nije ništa urađeno, 'pluća grada' su napadnuta

Ministar Bečarević upozorava: Nije ništa urađeno, 'pluća grada' su napadnuta

Radi se o sistematskoj pljački koja se vrši nad građanima Kantona Sarajevo, odnosno korisnicima prirodnog gasa jer Energoinvest d.d. Sarajevo, osim poslova s gasom, više nema gotovo nijedan ozbiljniji prihod, a na 118 miliona ukupnog prihoda Energoinvest d.d. Sarajevo, na inostranom tržištu ostvaruje samo 12 miliona KM, što je svega 10% od ukupnih prihoda, dok je 90% prihoda od prirodnog gasa.

Ovo ministarstvo uporno pokušava objasniti da ćemo u zimskim mjesecima imati problema sa zagađenim zrakom i da je trenutno jedino rješenje prirodni gas. Ali gas po razumnoj cijeni, a ne po ovim po kojima Energoinvest d.d. Sarajevo prodaje prirodni gas svojim kupcima.

Ovo ministarstvo razumije da Energoinvest d.d. Sarajevo ima problema u poslovanju, ali ne razumije da svi nosioci vlasti nijemo gledaju ovu pljačku jer bilans uspjeha Energoinvesta d.d. Sarajevo se može naći na internetu.

Almir Bečarević o sumnjivim troškovima Sarajevogasa. Ministar objavio izdatke na čaj, sok, kafu...

Almir Bečarević o sumnjivim troškovima Sarajevogasa. Ministar objavio izdatke na čaj, sok, kafu...

Na kraju, ovo ministarstvo i ovaj ministar pozivaju sve odgovorne i nadležne da stanemo ukraj ovoj nevjerovatnoj pljački građana i otimanju koje radi Energoinvest d.d. Sarajevo jer razlika u cijeni i ostvarena dobit to apsolutno govore. 

Bilans uspjeha se ne može slagati, kao ni prihodi ni rashodi, te ostvarena dobit", poručio je ministar Bečarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije