Ministar Bečarević upozorava: Nije ništa urađeno, 'pluća grada' su napadnuta

4
Radiosarajevo.ba
Ministar Bečarević upozorava: Nije ništa urađeno, 'pluća grada' su napadnuta
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Žuta tabija, pogled na Sarajevo

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je vodič kroz ventilacione koridore u KS.

Ministar Almir Bečarević navodi da je u posljednje vrijeme u javnosti prisutna rasprava o ventilacionim koridorima, te da prema priloženim dokumentima - ništa nije urađeno.

"6. februara 2020. godine Vlada KS je usvojila Zaključak o usvajanju “Studije o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada” finansirane iz grant sredstava Vlade Japana putem EBRD-a. Po ovom Zaključku zaduženi su za određene aktivnosti Zavod za planiranje razvoja KS, kao i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. - nije izvršeno.

Prošlo je 30 godina od izlaska filma koji se smatra kulturnom prekretnicom

Prošlo je 30 godina od izlaska filma koji se smatra kulturnom prekretnicom

25. februara 2020. godine Skupština KS je usvojila Zaključak kojim su za realizaciju određenih aktivnosti zaduženi Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Zavod za planiranje razvoja KS, Grad, općine te Zavod za planiranje razvoja KS. - nije izvršeno.

18. juna 2020. godine Vlada KS je donijela Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih
koridora utvrđenih u “Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada” u skladu sa Zaključkom Vlade KS i Zaključkom Skupštine KS - nije izvršena.

Bečarević odgovorio Mandiću: 'Ostavili ste mi ruine od komunalnih preduzeća. Bavili ste se rupama'

Bečarević odgovorio Mandiću: 'Ostavili ste mi ruine od komunalnih preduzeća. Bavili ste se rupama'

28. decembra 2020. godine Vlada KS je usvojila Odluku o izmjeni Odluke o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u “Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada”, a u skladu sa sa zaključkom Vlade KS i zaključkom Skupštine KS.

12. maja 2021. godine Vlada KS je donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o privremenim
mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u “Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada”, a u skladu sa zaključkom Vlade KS i zaključkom Skupštine KS.

Almir Bečarević
Foto: Ministarstvo komunalne privrede KS: Almir Bečarević

Tačkom 2. navedene odluke utvrđeno je da će se zaključci i preporuke sadržane u “Studiji o
urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada” implementirati u skladu sa zaključkom
Skupštine KS i zaključkom Vlade KS.

7. aprila 2022. godine Vlada KS je donijela Zaključak kojim se odgađa primjena “Studije o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada”, finansirane iz grant sredstava Vlade Japana putem EBRD-a, usvojene 6. februara 2020. godine. Navedenim zaključkom za pojedine aktivnosti zadužuju se Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Zavod za planiranje razvoja KS. - nije izvršeno,

Pet miliona KM za projekte izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u KS

Pet miliona KM za projekte izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u KS

14. aprila 2022. godine Vlada KS je usvojila Zaključak kojim se prihvata Zaključak o odgađanju primjene “Studije o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada” u odnosu na postojeće zakonske okvire koji se odnose na zaštitu zraka u KS.

Tačkom 2. navedenog zaključka usvojeni zaključak se dostavlja Skupštini KS na nadležno
odlučivanje. - nije isvojeno.

Ovo je kratki pregled dokumenata po pitanju ventilacionih koridora iz čega se može vidjeti
da po svim navedenim dokumentima nije ništa urađeno, a u međuvremenu su čak pojedine odluke i zaključci Vlade KS stavljani van snage, dok je jedina ostala na snazi Odluka Skupštine KS.

Još jedna zgrada u Sarajevu dobit će novo lice: Osigurano 500.000 KM za obnovu

Još jedna zgrada u Sarajevu dobit će novo lice: Osigurano 500.000 KM za obnovu

Istovremeno, niti jedan dokument u svojoj preambuli se ne poziva na važeći Zakon o
prostornom uređenju KS. Trenutno je u Kantonu Sarajevo (Grad i općine), a po pitanju regulacionih planova, stanje jednostavnim rječnikom objašnjeno - blokirano, dok su u isto vrijeme pluća Grada “napadnuta” gradnjom.

U ovom trenutku na Trebeviću se gradi Sarajevo Roof gardens, planirana je gradnja kompleksa Trebević Hills, na Brusu hotel sa pet zvjezdica, apartmansko naselje i ski-staza, i prema
nezvaničnim informacijama, to je samo početak dalje gradnje u zaštićenom prirodnom području
Trebevića", navodi resorni ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije