Ministar Bečarević za Radiosarajevo.ba: 'Očekujemo smanjenje cijene prirodnog gasa!'

2
A. Čančar
Ministar Bečarević za Radiosarajevo.ba: 'Očekujemo smanjenje cijene prirodnog gasa!'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Almir Bečarević

Početak jula trebao bi značiti korekciju cijene plina koja bi na snazi trebala biti do 30. septembra 2023. godine, a Kanton Sarajevo od Energoinvesta očekuje novo smanjenje cijena.

O očekivanjima za predstojeća tri mjeseca u kontekstu smanjenja cijene prirodnog gasa, što bi u konačnici dovelo do smanjenja cijene centralnog grijanja za portal Radiosarajevo.ba govorio je Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

"Očekujemo smanjenje cijene prirodnog gasa, s obzirom na to da svi elementi ukazuju na to, odnosno do pada cijene nafte i naftnih derivata u odnosu na one mjesece, drastično je manja cijena nafte. Očekujem da to smanjenje ne može biti od 10 do 15 posto, uključujući i onaj dio koji Energoinvest direktno pljačka od građana Sarajeva, peglajući svoje poslovanje.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Razumijem da su oni u problemima i da im je jedini izvor prihoda - gas, ali  na ovakav način, oni samo rade na tome da potrošači u Kantonu Sarajevo se isključuju sa mreže i da stvaraju ekološki problem koji će se sigurno osjetiti zimi. Molim građane da pogledaju razliku između prodajne i nabavne cijene gasa, jer 'prostora' za smanjenje cijene ima dovoljno", tvrdi ministar Almir Bečarević za Radiosarajevo.ba.

Kako ministar ističe, normalno je da svako smanjenje direktno utječe na krajnje potrošače i korisnike prirodnog kasa.

"U drugoj interakciji, smanjenje cijene značilo bi smanjenje cijena centralnog grijanja. Benefiti su za sve korisnike prirodnog gasa, ali ovdje treba ući u kalkulaciju i dovesti Energoinvest u onaj segment poslovanja da svoje prihode i zaradu ostvaruje na ino tržištu, a ne preko leđa građana", dodao je ministar Bečarević.

Ministar Bečarević: Za podršku komunalnoj potrošnji ministarstvo izdvojilo više od 23 miliona KM

Ministar Bečarević: Za podršku komunalnoj potrošnji ministarstvo izdvojilo više od 23 miliona KM

Almir Bečarević ističe da dosadašnja smanjenja cijene plina nisu praćena drugim pojeftinjenjima.

"Tamo gdje je ulazni komponent prirodni gas, dosadašnja smanjenja nisu pratila druga smanjenja. Ja se nadam da ova cijena koja je sada može biti smanjenja 10 do 15 posto minimalno.

Samim time, gdje gas učestvuje u cijeni za krajnji proizvod, mislim da bi i svi drugi trebali da smanje, ali ostaje da vidimo šta će Federalna Vlada odlučiti. Opet kažem - pljačkaju nas, pljačkaju sve građane Sarajeva na cijeni gasa", zaključio je Bečarević za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije