Otvoreno / "Velika priča" oko Izbornog zakona treba poslužiti stvaranje "trećeg entiteta"

28. 01. 2022. u 10:21:00 F. V.

Shares: 0

Direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer u Neumu nastavili su jutros od 8 sati pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH, a glavni sagovornici su im Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Denis Zvizdić (NiP).

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić objasnio je suštinu ovih razgovora u Neumu.

"Sva "velika" priča oko izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, od strane herceg-mašinerije, za treba poslužiti stvaranje "trećeg entiteta" koji bi bio predvorje otvorene destrukcije države. To je osnova saradnje i "čudne" ljubavi Dodika i Čovića!", naveo je Lavić na Twitteru.

"Constituent peoples!"

Prema njegovim riječima, Izborni zakon Bosne i Hercegovine mora slijediti presude Evropskog suda o ljudskim pravima.

"Anex IV Općeg okvirnog sporazuma o miru podrazumijeva nadređenost Evropske konvencije o ljudskim pravima, te se mora uskladiti s njom. Građanstvo je nesvodivo na constituent peoples!", dodao je Lavić.

Osvrnuvši se ranije na uplitanja Republike Hrvatske u ovaj procese, profesor Lavić je dodao:

"Nedopustivo je da g. Grlić Radman iz Hrvatske docira kako se u Bosni mora napraviti reforma Izbornog zakona i kako je tzv. “legitimno predstavljanje” osnov te reforme. To je vrlo drsko uplitanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine. I nedopustivo!".

Diskriminirani građani, a ne narodi

Zanimljivu opasku na cijeli proces dao je jutros portal Istraga.ba na svome Twitter profilu:

"Evropski sud za ljudska prava je u PET slučajeva presudio da je izborni sistem BiH diskriminatoran. NIJEDNOM presudom nije konstatirano ugrožavanje prava Hrvata u BiH. Šlaku (albanska manjina) Sejdić-Finci (Rom i Jevrej) Zornić (građanka BiH), Pilav (Bošnjak) Pudarić (Srbin)", zaključio je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)