Nastavljaju se pregovori u Neumu: Ima li rješenja za izbornu reformu

7
L. M.
Nastavljaju se pregovori u Neumu: Ima li rješenja za izbornu reformu
Foto: Bljesak.info / Dolazak Izetbegovića u Neum

Direktorica za zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer u Neumu nastavili su jutros od 8 sati pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, a glavni sagovornici su im Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Denis Zvizdić (NiP).

U Neumu je također i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Sinoć su bh. političari i međunarodni predstavnici po dolasku u Neum imali neformalnu večeru u 19:00 sati u jednom od hotela gdje će se i voditi dalji razgovori.

SDP BiH se, nakon što su međunarodni medijatori prošli put boravili u našoj zemlji, povukao iz pregovora jer kako su rekli, ne žele učestvovati dok je u državi u jeku najveća kriza od Dejtona.

Sarajlije, spremite zalihe: Vodovod objavio spisak ulica u kojima će danas izvoditi radove

Sarajlije, spremite zalihe: Vodovod objavio spisak ulica u kojima će danas izvoditi radove

Naša stranka je jučer saopćila da ne želi učestvovati u razgovorima koji ignorišu njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države te da smatraju kako se ide ka tome da se udovolji Čoviću.

I Demokratska fronta se povukla. Iz DF-a su poručili da su pregovori farsa te da je reduciranje doma naroda crvena linija za sve.

S druge strane, nadmetanja su idalje prisutna između SDA i HDZ-a koji vode glavnu riječ.

Naime, Izetbegović je rekao kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka "uz dozu odgovornosti". Istakao je kako od HDZ-a očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebno onih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Čović dosadašnji tok pregovora nije komentarisao, ali idalje zagovara legitimno predstavljanje.

Sve se odvija iza zatvorenih vrata, bez pristupa za javnost i novinare. Iz međunarodne zajednice poručili su kako će rezultate pregovora otkriti po završetku saopćenjem za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije