Izetbegović nakon sastanka sa Palmerom: Postaje zamorno...

15
I.S.
Izetbegović nakon sastanka sa Palmerom: Postaje zamorno...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

U Sarajevu je danas održan niz sastanaka međunarodnog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera.

Bakir Izetbegović, lider SDA dao je večeras izjavu nakon ovog sastanka te je poručio

"Postaje zamorno, stare teme i ponavljali stare stavove. Ja se uzdam u taj sastanak u Neumu na kojem će biti predsjednici većine stranaka -da se tu može napraviti neki pomak. Gdje je izlaz iz ovoga svega? Spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS da shvate da nemaju prava veta na blokadu tema koje se odnose na FBiH jer oni to rade u ovom času. Ako bude te spremnosti, da štite vitalni interes hrvatskog naroda, a ne spriječavaju volju većine, može se naći rješenje. Postoje prijedlozi koji su tri koraka unazad", naveo je Izetbegović.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Napomenuo da je "nama nikakav papir nije predstavljen".

Na pitanje šta očekivati u narednim mjesecima, lider SDA je rekao da nema pomaka, za sada te da ne vjeruje da bi se "HDZ upustio u to da dopuste da nema izbora".

Komentarisao je i Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH te lider SNSD-a.

"Ljudi uz njega traže način da se vrate u Parlament BiH, da se deblokira rad, to podržavamo, to je dobro. Mi nikada nismo jedan narod, recimo srpski, nazivali genocidnim, ne daj bože, niti smo RS zvali tako, prihvatili smo je, a znamo šta je prethodilo - desio se genocid. Nemamo namjeru vrijeđati entitet niti cijeli narod", rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o sankcijama napomenuo je kako oni koji prave blokade - zaslužuju sankcije.

Izetbegović je rekao da se nametnuo narativ da je FBiH neuspješna, a RS uspješan, što je pogrešno.

"Potrošnja u FBiH je trostruko veća nego u RS, potrošnja goriva četiri puta također veća... Ništa posebno u vezi tim se danas nije razgovaralo", napomenuo je lider SDA.

Komentarisao je i poziv za njega da učesvuje na sjednici NSRS-a, te je rekao da je to "pomalo naivan pokušaj da se svede sve na to da su entiteti dovoljni".

"To je da se dokaže da stvari funkcionišu na razini entiteta. O problemima država ćemo razgovarati u državnim institucijama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije