Palmer nakon sastanka: Federacija BiH mora biti u ravnoteži s RS

13
Radiosarajevo.ba
Palmer nakon sastanka: Federacija BiH mora biti u ravnoteži s RS
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Palmer nakon današnjeg sastanka u Parlamentu BiH

Za jačanje institucionalnog okvira BiH, izborna reforma je od ključnog značaja. Snažne i funkcionalne institucije su najvažnije da bi BiH izašla iz trenutne političke krize, poručuo je međunarodni izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer nakon sastanka s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Palmer je rekao kako se "ne radi o nekom sekundarnom ili pomoćnom sredstvu ako se radi na tome da se postigne sporazum u vezi sa izbornom reformom i ograničenim promjenama Ustava".

"To nije sekundarno pitanje, nego ključno. I želim biti jasan u tome šta su ciljevi ovog procesa: prvi je da osiguramo integritet izbornog procesa, bitno je da svaki se svaki glas čuje i da svaki glas bude prebrojan. I ono što je naročito važno jeste da građani BiH shvati da je to tako. Drugo, ono što je jako važno za građane BiH da imaju priliku da se kandidiraju u ravnopravnoj utakmici u vezi s pozicijama na raznim nivoima.

Palmer nakon današnjeg sastanka u Parlamentu BiH - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Palmer nakon današnjeg sastanka u Parlamentu BiH

To znači evropsku perspektivnu BiH i potpuno je u skladu s dejtonskim okvirom, tri konstitutivna naroda, ostali, dva entiteta i Brčko Distrikt. Treće, važno je da su institucije Federacije snažne i funkcionalne. Ono što je također bitno je da FBiH bude u ravnoteži s RS što će omogućiti funkcionalan dejtonski sistem koji će svim građanima BiH davati i pružati dobre usluge", naveo je Palmer, prenosi N1

Naglasio je kako je "važno i da se u institucionalnom okviru odražavaju prava konstitutivnih naroda".

"Sve ovo se može postići, ali nije jednostavno. I vrlo malo je vremena ostalo. Važno je da se nastave planirati izbori na jesen, a ako se prave izmjene u izborom sistemu, ona moraju biti minimalno šest mjeseci prije", zaključio je Palmer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije