Kurt Bassuener: EU je podlegla taktičkim politikama nacionalista u BiH

2
Fena
Kurt Bassuener: EU je podlegla taktičkim politikama nacionalista u BiH
Print Screen / Kurt Bassuener

Suosnivač Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina Kurt Bassuener smatra da se međunarodna zajednica oslanja na liberalnu demokratiju te da ima sve alate da demokratske procese provede i u Bosni i Hercegovini.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 govoreći o temi "Može li i treba li BiH biti građanska? (Uloga internacionalne zajednice u potkrepljivanju oligarhije)".

Bassuener tvrdi da je međunarodna zajednica mnogo širok pojam, ali da su neliberalne snage u BiH danas mnogo jače nego što je to bio slučaj prije 20 godina.

"Uprkos snazi, mislim da je međunarodna zajednica potpala pod politike koje su taktičke i tranzicijske i koje ne doprinose zadanoj svrsi. Primjer za to je Izborni zakon BiH i određene promjene u Ustavu koje zagovaraju predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik", ocijenio je.

On smatra da je najveća ambicija zapadnih sila da BiH ne bude više problem i da se ne spominje kao problem u Evropskoj uniji.

Bassuener se osvrnuo i na nedavno odbranjenu doktorsku disertaciju o temi "Mirovni karteli - internacionalno posredovanje u podjeli moći i vječna oligarhija u BiH i Sjevernoj Makedoniji“.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra da ta tema predstavlja kontinuitet djelovanja Kruga 99 kada je riječ o građanskom uređenju BiH.

Istakao je da su njihovi ključni motivi da BiH konačno izađe iz statusa quo i nefunkcionalnosti.

"Taj put je jasan, uspostavljanje liberalne demokratije na isti način kao u svim demokratskim zemljama, a to znači izgradnja državnog uređenja koje će počivati na interesima građana u ukupnom političkom sistemu", zaključio je Kulenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije