Ambasada SAD-a u Sarajevu reagirala na otvorene ruske prijetnje BiH

1
F.V.
Ambasada SAD-a u Sarajevu reagirala na otvorene ruske prijetnje BiH
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagirala je na jučerašnje otvorene ruske prijetnje u slučaju priključenja naše zemlje NATO Savezu.

Podsjetimo, Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je otvoreno upozorila da će u slučaju "praktičnog približavanja" naše zemlje i NATO-a "reagovati na taj neprijateljski korak". Ambasada je, uz ostalo, saopćila da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, navodno, "borba protiv Rusije" i da će "pristupanje BiH NATO-u prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a uslijed njih i NATO, nameću Evropi".

"Saopštenje Ambasade Ruske Federacije još je jedan jasan kontrast između pomoći koju Bosni i Hercegovini nude NATO saveznici i naši EU partneri i onoga što nudi Rusija. Odnos NATO saveza sa BiH usmjeren je na reforme od kojih korist imaju svi građani i koje su komplementarne sa putem BiH ka EU", saopćeno je portalu Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Proces Programa reformi kojeg vodi Bosna i Hercegovina, smatraju u Ambasadi SAD-a, prilika je za Bosnu i Hercegovinu da identificira sopstvene reformske prioritete i način na koji vidi pomoć Saveza u njihovom ostvarenju.

"NATO saveznici će nastaviti pomagati BiH kako bi napredovala prema svom cilju priključenja euroatlantskoj zajednici, kao i pružati podršku Oružanim snagama BiH kada reaguju u kriznim situacijama i pružaju pomoć u nekom drugom obliku", saopćili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, te zaključili:

"Kao savez, NATO se vodi konceptom kolektivne sigurnosti. Sigurnost, stabilnost i
prosperitet se najbolje postižu kroz svrsishodnu suradnju. Fokus NATO saveza u BiH je na jakom partnerstvu, a vrata za članstvo ostaju otvorena. Svaka buduća odluka o pozivu Bosni i Hercegovini da se priključi NATO savezu bila bi donesena na osnovu konsenzusa svih članica i konsenzusa unutar vlasti BiH. Pristup NATO savezu pokazuje njegovo potpuno uvažavanje činjenice da važan napredak u BiH zahtijeva konsenzus."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije