Turković: O našem putu u NATO odlučuju institucije i građani BiH

3
Radiosarajevo.ba
Turković: O našem putu u NATO odlučuju institucije i građani BiH
Foto: Arhiv / Bisera Turković

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je jučer upozorila da će u slučaju "praktičnog približavanja" BiH i NATO-a "reagovati na taj neprijateljski korak".

Ta izjava je naišla na velike reakcije u BiH. Tim povodom oglasila se i ministrica vanjskih poslova u BiH Bisera Turković.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Saopćenje Ambasade Ruske Federacije o NATO putu Bosne i Hercegovine ukazuje na zabrinjavajuću promjenu zvanične politike ruskih vlasti prema Bosni i Hercegovini.

Dosad je zvanični stav Ruske Federacije bio da će poštovati samostalne odluke institucija BiH kada je u pitanju NATO put, a sada ruske vlasti pokazuju otvorenu namjeru da, protivno međunarodnom pravu, ograničavaju suverenitet Bosne i Hercegovine.

NATO put BiH nije usmjeren na bilo koji način protiv Ruske Federacije, niti će Ruska Federacija diktirati hoće li BiH u NATO.

Naš put u NATO je definisan kroz usvojene zakone i odluke, te će o njemu nastaviti da odlučuju isključivo institucije i građani BiH. Pozivam Rusku Federaciju da te odluke poštuje", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije