Edina Bećirević: Rusija je prijetnja miru u Bosni i Hercegovini

Radiosarajevo.ba
Edina Bećirević: Rusija je prijetnja miru u Bosni i Hercegovini
Foto:Privatni album / Prof. dr. Edina Bećirević

Rusija se nikada nije koristila suptilnim diplomatskim signalima da bi stavila do znanja da im se ne sviđa ideja da je Bosna i Hercegovina u procesu NATO integracija. Izjave ruskih ambasadora, kako prošlih, tako i sadašnjih u regionu Zapadnog Balkana nikad nisu bile u rukavicama.

Piše: Prof. dr. Edina Bećirević, za Radiosarajevo.ba

Bivši ruski ambasador Peter Ivancov je prošle godine, pri kraju svog mandata izjavio da "integracija Bosne i Hercegovine u NATO podriva njenu sigurnost i stabilnost".

Nova dimenzija miješanja

To je samo jedan od brojnih primjera, ali na ovu izjavu je regirao i američki Senat i osudio je Rusiju zbog "podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine".

Do sada su te izjave dolazile kao nervozna reakcija na konkretne korake koje Bosna i Hercegovina pravi prema NATO, kao što je, recimo, bilo potpisivanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kojim je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), ali i na neke gubitke sfere utjecaja u regionu.

Rusija se već godinama miješa u unutrašnje odnose i podržava politička savezništva koja aktivno podrivaju državni suverenitet Bosne i Hercegovine. Međutim, ova izjava ruskog ambasadora u BiH, ipak, je nova dimenzija "miješanja u unutrašnje odnose".

Kad jedna država kao što je to Rusija najavi da će preuzeti ozbiljne korake na nešto što smatra "neprijateljskim činom" druge države, to je veoma otvorena prijetnja.

Više je razloga koji su prouzrokovali ovu reakciju, ali mi se čini da su dva odlučujuća, to je osnivanje Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine i zaoštravanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne treba zaboraviti da ovog mjeseca počinje velika multinacionalna vojna vježba "Defender-Europe 21", koja će, kako je najavljeno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, trajati do kraja juna ove godine.

Ali, zanimljivo je kako ruski režim ne može protiv svog "autokratskog državnog karaktera" čak ni kada postiže uspjehe i propagandno vodi ispred euroatlantskih saveznika.

Već od početka pandemije koristili su smetenost Europske unije i SAD-a i izostanak njihove međusobne solidarnosti praveći portret sebičnog Zapada i solidarne Rusije.

"Od Rusije s ljubavlju"

S obzirom na situaciju to i nije bio težak zadatak. Ali, trebalo je recimo imati smisla za diplomatski sarkazam i na pakete pomoći za borbu protiv virusa COVID-19 upućene Italiji staviti naljepnice s natpisom "Od Rusije s ljubavlju".

Generacije kojima su poznati filmovi o Jamesu Bondu inspirirani Hladnim ratom lako će protumačiti ovaj slogan.

Rusija nikada nije krila da likuje zbog toga što je EU pala na testu solidarnosti, kako u prvim danima pandemije, tako i u procesu vakcinacije.

Pristup koji je Rusija zauzela prema Bosni i Hercegovini od početka pandemije podrazumijevao je bukvalnu manifestaciju aluzija na Hladni rat.

Prvo je poslala vojne jedinice u bh. entitet Republiku Srpsku da primijene novu metodu dezinfekcije, a potom su iste pokušale ući u Mostar, ali im je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zabranilo ulazak.

Ponašanje Rusije tokom krize Covid-19 i odluka o slanju pomoći isključivo entitetu Republika Srpska predstavljala je nastavak njenog djelovanja protiv državnosti BiH.

Međutim, u ovom trenutku, iako Bosna i Hercegovina vakcinu ne dobija na poklon nego kupuje, Rusija ima odličan profil u većini bh medija. I to nije iznenađujuće.

Zbog toga je neobično da su izabrali trenutak propagandnog trijumfa nad Zapadom, koji zaista jeste pao na ispitu solidarnosti, da u javnosti najradikalnije do sada podsjete da su autokratska sila koja je prijetnja miru u Bosni i Hercegovini.

Edina Bećirević je profesorica sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu i autorica knjige "Na Drini genocid"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije