Ćidić: Rusija je spremna i na nasilje u BiH!

6
F.V.
Ćidić: Rusija je spremna i na nasilje u BiH!
Foto: AA / Ismail Ćidić

Predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center, polaznik post-diplomskih studija na prestižnom američkom univerzitetu Duke, Ismail Ćidić, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je jučerašnje otvorene ruske prijetnje u slučaju priključenja naše zemlje NATO Savezu.

Piše: F. V.

Podsjetimo, Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je otvoreno upozorila da će u slučaju "praktičnog približavanja" naše zemlje i NATO-a "reagovati na taj neprijateljski korak". Ambasada je, uz ostalo, saopćila da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, navodno, "borba protiv Rusije" i da će "pristupanje BiH NATO-u prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a uslijed njih i NATO, nameću Evropi".

"NATO integracije su možda i jedina oblast u kojoj je Bosna i Hercegovina napravila kakav-takav napredak od izbora 2018. godine - unatoč svim opstrukcijama Rusije preko odanih saradnika u vidu Milorada Dodika i njegovog režima, te Dragana Čovića. Sasvim je očekivano da Rusija iskazuje prijetnje nakon svakog novog koraka Bosne i Hercegovine ka NATO-u, a ne treba isključiti ni puno ozbiljnije opstrukcije, pa čak ni nasilje. To je matrica koju su građani Sjeverne Makedonije i Crne Gore, koja je prošla čak i kroz pokušaj državnog udara, gledali u svojim državama prije nego su se donijele ključne odluke o njihovom članstvu u NATO-u. U tom kontekstu ni Bosna i Hercegovina neće biti sigurna sve dok se državna zastava ne zavijori u sjedištu NATO-a u Briselu", rekao je Ćidić za Radiosarajevo.ba.

Iako smo još uvijek daleko od punopravnog članstva, Rusija razumije da je Bosna i Hercegovina jedina država u ovom dijelu Europe, izuzimajući Srbiju i neriješeno pitanje Kosova, preko koje je moguće vršiti opstrukcije i prkositi Zapadnom savezu.

"Zato će učiniti sve da se oko Srbije ne zaokruži NATO prsten. Zapadne obavještajne službe jako dobro poznaju stanje na terenu, te razumiju opasnosti koje se odnose i na njih direktno. Međutim, mi naše prijatelje i saveznike moramo ubijediti da je obračunavanje sa slugama i saradnicima ruskog režima u BiH i u njihovom, a ne samo u našem najvećem interesu, te da u nama mogu vidjeti partnere kada su u pitanju ti ozbiljni poduhvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije