Ismail Ćidić: Biden će pobijediti, Bosanci presudan faktor u Georgiji!

6
Faruk Vele
Ismail Ćidić: Biden će pobijediti, Bosanci presudan faktor u Georgiji!
Foto: Agencije / Ćidić i Biden

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden prešao je u petak u vodstvo u Georgiji, a za ovaj preokret mogla bi biti presudna bosanskohercegovačka zajednica. 

U međuvremenu, AP i CNN javljaju da je Biden preuzeo vodstvo i u Pennsylvaniji.  

Podsetimo, Biden je u tijesnoj utrci sa sadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i, prema američkim medijima, nijedan još nema 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, no demokratski kandidat je sada mnogo bliže ulasku u Bijelu kuću!

Bh. zajednica u Georgiji 

Ismail Ćidić, predsjednik je organizacije Bosnian Advocacy Center, mladić koji na američkom univerzitetu Duke, jednom od najprestižnijih u svijetu, pohađa post-diplomske studije, kazao je za Radiosarajevo.ba da je sada već izvjesno da će Biden pobijediti u državi Georgia. 

"Biden je u Georgiji prvo kontinuirano smanjivao Trumpovu prednost, a nakon preuzimanja vodstva nastavio povećavati razliku u svoju korist. Nešto slično se dešava i u državi Pennsylvania. Ostao je dovoljan broj glasova koji nisu prebrojani kako bi Biden i u toj državi ubrzo došao do vodstva. Sve to znači da bi uz, iako još uvijek nepotvrđene, ali izvjesne pobjede u Nevadi i Arizoni, Biden, ipak, pobijedio na ovim historijskim izborima, uz čak značajnu prednost u odnosu na Trumpa", kazao je za Ćidić.  

Prema njegovim riječima, bosansohercegovačka zajednica, posebno u državi Georgia, mogla bi na kraju postati presudan faktor. 

"Kako sada stvari stoje, Biden će pobijediti u toj državi s razlikom manjom od 10 hiljada glasova. Napominjem da u državi Georgia živi oko desetak hiljada Bosanaca i Hercegovaca s pravom glasa i u ovako tijesnim izborima, to bi moglo donijeti prevagu. Trump ne može doći do Bijele kuće bez države Georgia", zaključio je Ćidić.  

Biden – veliki prijatelj 

Prema riječima Ćidića, Joe Biden je jedan od najvećih prijatelja koje je Bosna i Hercegovina imala u toku agresije i genocida

"To je čovjek koji je o genocidu govorio kada skoro niko drugi nije smio spomenuti taj termin. Zalagao se i trošio svoj politički kapital, iako nije imao nikakve očigledne koristi. Nema sumnje da bi njegovim dolaskom na čelo SAD-a Bosna i Hercegovina dobila priliku da unaprijedi svoju poziciju. Kažem „priliku“ jer ideje da će se svi problemi, uključujući i oni nastali Daytonskim sporazumom, automatski riješiti nakon Bidenove pobjede su apsurdne. Naše je samo ono što izlobiramo, a Bidenova administracija sa svim službenicima koji će doći na pozicije eventualnom Bidenovom pobjedom bi bila dobra prilika da ojačamo međusobne odnose", kazao je Ćidić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije