Ćidić: Pobjedom Bidena BiH bi dobila veliku priliku

0
Piše: Faruk Vele
Ćidić: Pobjedom Bidena BiH bi dobila veliku priliku
Foto: AA / Ismail Ćidić

Amerika odlučuje o tome ko će je voditi u naredne četiri godine. Sutra rano ujutru po našem vremenu, znat ćemo da li će novi predsjednik biti izazivač, američki politički veteran Joe Biden, ili će Ovalnom uredu ostati kontroverzni Donald Trump.

O tome za Radiosarajevo.ba govori Ismail Ćidić, predsjednik je organizacije Bosnian Advocacy Center, mladić koji na američkom univerzitetu Duke, jednom od najprestižnijih u svijetu, pohađa post-diplomske studije.

Ćidić je završio Behram-begovu medresu u Tuzli kao učenik generacije, a iste godine (2015.) na državnom debatnom takmičenju, osvojio je nagradu za naboljeg govornika.

Ovaj mladi uspješni čovjek iz Bosne i Hercegovine, koji je bachelor političkih nauka na Internacionalom univerzitetu u Sarajevu (IUS), našu zemlju je predstavljao na mnogim međunarodnim konferencijama širom svijeta (između ostalog i Svjetskom mirovnom samitu u Južnoj Koreji), na kojima je imao priliku govoriti o onome što se događalo u Bosni i Hercegovini i što se danas događa.

Ćidić je, pored Dukea, primljen i na prestižne univerzitete Sceinces Po u Parizu i School of Economics u Londonu, no odlučio se za Ameriku.

Mladi ljudi poput Ćidića su budućnost ove zemlje i nada da će nas u skorijoj budućnosti zaista predstavljati dostojni ljudi. Zato upravo njemu dajemo priliku da nam govori o američkim predsjedničkim izborima.

Duboke podjele

Radiosarajevo.ba: U kakvoj atmosferi Sjedinjene Američke Države dočekuju, po mnogima, historijske izbore? Kakva su očekivanja?

Ćidić: Nemoguće je ne primijetiti duboke podjele u ovom društvu koje su unikatne po mnogo čemu gledajući cjelokupnu američku historiju. Definitivno se osjeti predizborna nervoza, posebno među najsiromašnijima koji ovise o socijalnim programima ili onima koji su izgubili radna mjesta i privatne biznise.

Neozbiljno je navoditi bilo kakve najave građanskog rata. Ko god je ovdje proveo više od par mjeseci jasno mu je da je nemoguće doći do takvog scenarija. Ipak, u slučaju post-izbornih manipulacija ili nepriznavanja rezultata izbora, nešto što je Trumpova kampanja najavila kao opciju, duboke podjele, nervoza i užarena predizborna atmosfera definitivno mogu rezultirati značajnijim protestima. Bit će jako zanimljivo pratiti dešavanja narednih sedmica.

Radiosarajevo.ba: Šta Bosna i Hercegovina može očekivati u slučaju pobjede izazivača Bidena, dobro poznatog u našoj zemlji, a šta u slučaju ostanka predsjednika Trumpa u novom mandatu?

Ćidić: Ko god je pratio kampanje navedenih kandidata, kao i predsjedničke debate, mogao je uočiti da se pitanje vanjske politike skoro pa i nije značajnije spominjalo. Amerika se suočava s jako puno internih problema od kojih su mnogi nastali u prethodne četiri godine i prioritet oba kandidata ostao je na domaćim pitanjima.

Joe Biden je jedan od najvećih prijatelja koje je Bosna i Hercegovina imala u toku agresije i genocida. To je čovjek koji je o genocidu govorio kada skoro niko drugi nije smio spomenuti taj termin.

Zalagao se i trošio svoj politički kapital, iako nije imao nikakve očigledne koristi. Nema sumnje da bi njegovim dolaskom na čelo SAD-a Bosna i Hercegovina dobila priliku da unaprijedi svoju poziciju. Kažem „priliku“ jer ideje da će se svi problemi, uključujući i oni nastali Daytonskim sporazumom, automatski riješiti nakon Bidenove pobjede su apsurdne. Naše je samo ono što izlobiramo, a Bidenova administracija sa svim službenicima koji će doći na pozicije eventualnom Bidenovom pobjedom bi bila dobra prilika da ojačamo međusobne odnose.

Očekujem da Trumpova administracija nakon eventualne pobjede u naredne četiri godine neće značajnije mijenjati svoje stavove.

Budući da Bosna i Hercegovina nije na vrhu liste prioriteta u vanjskoj politici SAD-a, većina pitanja se rješava na nižim nivoima među službenicima koji su često nestranački. Iako naša država nije na vrhu liste prioriteta, to ne znači da ostala pitanja nemaju utjecaja na nas. Prevashodno tu mislim na pitanje Srbija-Kosovo koje je, kako smo svjedočili, došlo čak i do najvišeg nivoa Trumpove administracije. To pitanje bi moglo imati ogromne implikacije na Bosnu i Hercegovinu, posebno zbog eventualne razmjene teritorija koja nikada u potpunosti nije otpisana kao opcija.

Bitno je spomenuti kako su neki od najvažnijih Trumpovih službenika poput Richarda Grenella gostovali na predizbornim skupovima u srpskim kulturnim centrima u SAD-u što nam može reći dosta toga o tome ko je kome bliži u ovakvim odnosima.

Duša Amerike

Radiosarajevo.ba: Čitamo da se Biden nastojao približiti muslimanskoj zajednici u Americi. Koliko bi, po Vama, takav jedan pristup, kao i odnos prema Afroamerikancima i jedan, rekli bismo, normalniji pristup pitanjima pandemije, mogli donijeti prevagu? Može li pobijediti „lijepo lice Amerike“.

Ćidić: Biden je nebrojeno puta u svojoj kampanji naglašavao kako su mu glavni ciljevi ujediniti državu i obnoviti „dušu nacije“. U svojoj kampanji se obraćao svima, bez izuzetaka.

Govorio je kako će njegova administracija ličiti na američko društvo, te da će religijske manjine biti značajno zastupljene u njegovoj administraciji. Ova široka koalicija koju je Biden razvio mogla bi biti jedan od glavnih razloga njegove eventualne pobjede. Nema sumnje ni da će na vanjskom planu raditi da ponovo vrati ugled i status koji je Amerika uživala decenijama, iako bi taj proces mogao potrajati, posebno ukoliko Demokrate ne dobiju većinu barem u Zastupničkom domu.

Radiosarajevo.ba: Kakvo je raspoloženje unutar bosanskohercegovačke zajednice i kakav bi mogao biti njezin utjecaj na izborima u onim državama, gdje su stacionirani u većoj mjeri?

Ćidić: Prema mojim obzervacijama, naša zajednica će dominantno podržati Bidena. To je bilo jasno i tokom izbora unutar Demokratske stranke gdje je Biden bio ubjedljivo najpopularniji kandidat među našom zajednicom. Treba kazati da postoji i manjina koja podržava Trumpa, ponajviše zbog Trumpove tzv. snažne pojave, iako se interesi bosnaskohercegovačke zajednice u dominantnoj mjeri ne podudaraju sa stavovima Trumpove administracije.

Ovdje je bitno naglasiti kako je bh. dijaspora jako dobro pozicionirana i definitivno može dati značajan doprinos. Na primjer, Iowa, Georgia, pa i Sjeverna Karolina su neke od najbitnijih država na predstojećim izborima, a to su upravo države gdje bh. zajednica ima značajno prisustvo.

Zbog američkog unikatnog izbornog sistema, Trump je 2016. godine pobijedio, iako je sveukupno dobio manji broj glasova. Uspio je u tri najvažnije države osigurati prednost od svega dvadesetak hiljada glasova, što je na kraju donijelo prevagu. Ne kažem da će glasovi naše zajednice odlučiti izbore, ali imaju priliku biti prilično značajan faktor ovoga puta.

Smjena generacija

Radiosarajevo.ba: Profesor Edward P. Joseph ovih dana piše za Foreign Policy o tome kako je Trump izgubio Balkan, te da se služi diplomatijom "ne vidim zlo". Šta Americi donosi jedan takav pristup? Kakvo je Vaše mišljenje?

Ćidić: Takav pristup najviše je odgovarao Rusiji koja je posebno u posljednje četiri godine značajno pojačala svoj utjecaj i popunila pukotine koje su nastale takvom američkom politikom kao i međusobnim sukobima i problemima euro-atlantskih saveznika. Da je Amerika imala isti pristup prema Balkanu poput onog krajem devedesetih ili početkom novog stoljeća, danas ne bismo pričali o mnogim problemima s kojima se države Balkana suočavaju.

Ad-hoc vanjska politika Trumpove administracije prouzrokovala je određene probleme ne samo na Balkanu, nego i čak i u odnosima s najvažnijim američkim saveznicima. Sjetimo se samo kakve je reakcije širom svijeta izazvao Trumpov, naizgled bezazlen, komentar o Crnoj Gori u emisiji televizije Fox News. Ako govorimo o Bosni i Hercegovini, možemo kazati da smo imali sreću što se nismo našli među njegovim tvitovima ili općenito u komentarima posljednje četiri godine. Za region kakav je Balkan, a posebno za državu kakva je Bosna i Hercegovina, takvi komentari, te posebno politika s tog nivoa mogu ostaviti ogromne posljedice.

Radiosarajevo.ba: U novembru se obilježava 25. godina Daytonskog sporazuma, kako Vi vidite poziciju naše zemlje i, naprosto, kako dalje?

Ćidić: Očekivati da će bilo ko sa strane riješiti naše domaće probleme je apsurdno. Uvijek sam bio zagovornik da se problemi moraju rješavati od samog dna. Pred nama je odlična prilika da na predstojećim lokalnim izborima konačno izaberemo što kompetentnije i kvalitetnije pojedince. Isti model moramo slijediti i na izborima 2022. godine. Nažalost, ovakve dijagnoze se rijetko sprovedu u djelo. U državi u kojoj se skoro ništa ne radi planski, „ako Bog da“ ne znači puno. Nadam se da ćemo smjenom generacija jačati kao narod, nacija i država. Na kraju krajeva, nemamo puno izbora.

Zašto Bakira i Šefika nema u Washingtonu?!

Radiosarajevo.ba: Koliko ste zadovoljni aktivnostima bh. države na polju lobiranja za interese Bosne i Hercegovine i ukazivanja na dramatično tešku poziciju? Koliko tu ima prostora još da se radi u SAD-u?

Ćidić: Nemoguće je biti zadovoljan nečim što ne postoji. Mi nemamo sistematskog lobiranja u Washingtonu kao ni u drugim centrima. Ne samo da ne ulažemo u lobiranje, nego naši izabrani zvaničnici ne putuju i ne susreću se s donosiocima odluka, osim Zvizdića i Komšića nekoliko puta.

Nema dokaza da su Bakir Izetbegović ili Šefik Džaferović bili u Washingtonu posljednjih deset godina (otkako su na najvišim pozicijama), čak ni turistički! O tome sam pisao više puta i opet pozivam da se takvi dokazi objave ako postoje. O ostalim političkim centrima ne treba ni pričati.

Lobiranje za Bosnu i Hercegovinu svelo se na pojedince koji koriste svoje kapacitete, resurse i reputaciju kako bi stekli nova i ojačali postojeća prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu. Čak i u takvim uslovima uspijevaju uraditi itekako značajan posao. Zamislimo tek šta bi radili da na raspolaganju imaju milione dolara koliko entitet RS svake godine uloži na lobiranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije