Ćidić: Bojim se da bismo ovakve scene mogli gledati i nakon Bidenove inauguracije

0
Radiosarajevo.ba
Ćidić: Bojim se da bismo ovakve scene mogli gledati i nakon Bidenove inauguracije
Foto: EPA-EFE / Washington

Bojim se da večerašnji događaji, ipak, nisu kulminacija polarizacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kazao je za Radiosarajevo.ba predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center i polaznik post-diplomskih studija na prestižnom američkom univerzitetu Duke, Ismail Ćidić, koji se za naš portal javio iz Sjedinjenih Američkih Država.

Piše: F. V.

"Društvena i politička polarizacija u SAD-u u porastu je već nekoliko decenija, a Trumpov mandat dodatno je ubrzao ogromne razlike i podjele... Ako Trump nastavi sa svojom opasnom retorikom, mogli bismo nastaviti gledati ovakve scene čak i nakon Bidenove inauguracije", kazao je Ćidić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu u smirivanju situacije imat će novoizabrani predsjednik Joe Biden, koji je od početka kampanje pozivao na jedinstvo i pomirenje.

"Ali pitanje je šta će i on moći uraditi s desetinama miliona Trumpovih pristalica koji su duboko ubijeđeni da su izbori lažirani, čak i u državama pod republikanskom kontrolom", dodao je.

Smatra, također, da Republikanska partiju čeka izuzetno važan period.

"Da li nastaviti podržavati čovjeka koji ih je, iako je dobio rekordan broj glasova i proširio republikansku bazu, ipak, koštao i Bijele kuće, Predstavničkog doma i Senata u jednom mandatu ili se, pak, ograditi od njega i nastaviti u nekom blažem pravcu. Šta ako u slučaju drugog scenarija Trump, koji ima izuzetno stabilnu i odanu glasačku bazu, odluči ostati aktivan i napravi raskol u partiji, ili možda pokrene svoju partiju? Ovo su izuzetno važna pitanja koja bi mogla utjecati na politički tok ne samo predstojećih godina, nego i decenija", zaključio je Ćidić.

Podsjetimo, stotine pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom tokom očiglednog pokušaja juriša na zgradu Capitola.

Kako smo ranije javili, video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu. "Washington Post" izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Capitola evakuirane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije