Rusija kontra Turske: Erdogan podržao NATO integracije BiH, a Moskva prijeti

7
Radiosarajevo.ba
Rusija kontra Turske: Erdogan podržao NATO integracije BiH, a Moskva prijeti
Arhiv / Erdogan sa članovima Predsjedništva BiH

Samo dva dana nakon što je Turska ponovo potvrdila podršku našoj zemlji u NATO integracijama, i to prilikom susreta na visokom nivou sa članovima Predsjedništva BiH u Ankari, iz Moskve je stigla zvanična prijetnja zvaničnom Sarajevu - da će biti posljedica ukoliko dođe do atlantskih integracija.

Piše: F. V.

To na stanovit način otvara nove deileme i dovodi u pitanje iskrenost odnosa Ankare i Moskve, istih onih zbog kojih je Turska trpjela nemalo kritika na Zapadu, od svojih partnera.

Šta je rekao Erdogan?

"Ponovno smo potvrdili podršku naše zemlje integraciji Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije, posebno NATO. Vjerujem da će razgovori koje smo danas imali dodatno ojačati konkretne korake naše saradnje", rekao je, podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka sa članovima 16. marta.

Sve se to dešava u danima kada Rusija saopćava da je spremna na pregovore s Turskom o mogućoj isporuci borbenih aviona Suhoj Su-35 i Suhoj Su-57, ukoliko dobije zahtjev od Ankare.

"Što se tiče potencijalnih planova Ankare za kupovinu borbenih aviona Su-35 i Su-57, obavještavamo javnost da je turska strana informirana u potpunosti o tehničkim specifikacijama aviona. Ukoliko bude zahtjeva sa turske strane za ove avione, spremni smo na razgovor", rekla je glasnogovornica ruske Federalne službe za vojnu i tehničku saradnju Valerija Rešetnjikova, prenijeli su svjetski mediji.

Inače, Turska, članica NATO-a, je pod sankcijama SAD-a zbog kupovine ruskog protuzračnog sistema S-400.

Ankara je kupila sistem S-400 u julu 2019. godine, a ta kupovina je dodatno zakomplicirala američko-turske odnose, prvobitno zakomplicirane zbog neslaganja oko sukoba u Siriji.

Istovremeno, Erdogan je na spomenutom susretu sa članovima Predsjedništva BiH, također, izrazio i spremnost za saradnju sa Rusijom na prostorima Zapadnog Balkana.

Erdogan je, podsjetimo, izjavio "da za Tursku nije nikakav problem da projekat plinovoda Turski tok prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu".

"Za nas to nije nikakav problem. Uz dogovor s Rusijom, s jedne strane autoputa, koji će se graditi, prošao bi brzo i Turski tok kojeg bi omogućili našim prijateljima i braći", rekao je Erdogan, prenijela je agencija Anadolija.

Otvorena pitanja

Da li su onda najnovije prijetnje Moskve zaokret u odnosu na dosadašnju dobru saradnju sa Turskom? Da li će Ankara reagirati na prijetnje Moskve upućene Sarajevu?

Sve bi se to moglo izroditi i u test odlučnosti Erdoganove Turske u pogledu dobrih odnosa sa našom zemljom, pa i spremnosti da se odgovori na poznate emanete iz prošlosti...

Podsjetimo, Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini jučer je otvoreno upozorila da će u slučaju "praktičnog približavanja" naše zemlje i NATO-a "reagovati na taj neprijateljski korak".

Ruska ambasada je saopćila da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, navodno, "borba protiv Rusije" i da će "pristupanje BiH NATO-u prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a uslijed njih i NATO, nameću Evropi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije