Mujanović: Rusija nam otvoreno prijeti, sve kapacitete usmjeriti na ulazak BiH u NATO

5
Radiosarajevo.ba
Mujanović: Rusija nam otvoreno prijeti, sve kapacitete usmjeriti na ulazak BiH u NATO
Foto: Privatni album / Jasmin Mujanović

Nakon što je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini jučer otvoreno upozorila da će u slučaju "praktičnog približavanja" naše zemlje i NATO-a "reagovati na taj neprijateljski korak", što je vijest koja je sinoć snažno odjeknula u regiji i svijetu, nameće se pitanje u kojem pravcu može eskalirati ta više nego otvorena
prijetnja.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, Ambasada Ruske Federacije je saopćila da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, navodno, "borba protiv Rusije" i da će "pristupanje BiH NATO-u prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a uslijed njih i NATO, nameću Evropi."

Okršaj velikih

Na ovakav scenarij je u intervjuu za Radiosarajevo.ba polovinom decembra prošle godine upozorio i Srđan Šušnica, kulturolog, diplomirani pravnik i publicista, odličan poznavatelj ruske politike i njezinog malignog utjecaja u Bosni i Hercegovini i regionu, koji je poslije odbijanja članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se sastanu sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom vrlo jasno kazao da su "Moskva i Beograd spremni na sve".

Gura li ova situacija Bosnu i Hercegovinu u svojevrsni novi hladnoratovski okršaj velikih sila na prostorima naše zemlje i kako to može eskalirati?

Politički analitičar Jasmin Mujanović kaže za Radiosarajevo.ba da su najnovije prijetnje Rusije predstavljaju "stvarnu opasnost".

"Stvarni kapacitet Rusije da eskalira ovu situaciju s Bosnom i Hercegovinom se svodi na njihove već dobro etablirane odnose s režimima Milorada Dodika i Aleksandar Vučića. I tu postoji stvarna opasanost, jer i Banja Luka i Beograda, pa i Moskva teže ka razdvajanju i urušavanju bosanskohercegovačke države. Međutim u tome je cijela poenta ove priče: pro-BiH snage traže članstvo u Atlantskom bloku upravu zato što korektno vide trajnu opasnost u stalnim političkim i diplomatskim napadima tih aktera na državu BiH", ukazuje Mujanović.

Shvatimo ozbiljno ovaj momenat

Zato, prema njemu, oni koji istinski jesu za državu Bosnu i Hercegovinu traže atlanske i euroatlanske integracije.

"Možda da Dodik (i sa njim Vučić i Putin) ne prijete gotovo svaki dan da je Bosna i Hercegovina "neodrživa" itd, zvanično Sarajevo, također, ne bi smatralo NATO članstvo kao osnovno pitanje za opstanak suverene i teritorijalno integrirane Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju, ovo bi trebao biti jasan signal svima koji se stvarno zalažu za ovu državu: Rusija nam otvoreno prijeti, i otvoreno se miješa u interna pitanja bosanskohercegovačke politike. Shvatimo ozbiljno ovaj momenat, i tražimo da se sve naše relevantne institucije i svi relevantni predstavnici što snažnije aktiviraju u procesu aksecije Bosne i Hercegovine NATO Alijansi. NATO nama drži otvorena vrata, do nas je da se izborimo i prođemo kroz njih", konstatirao je Mujanović. Ruske otvorene prijetnje Bosni i Hercegovini po prvi put su direktno ukazali na izazove pred kojima se nalazi naša zemlja, što je sinoć na društvenim mrežama u svjetskim okvirima izazvalo brojne komentare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije