HDZ i SNSD zajedničkim snagama protiv dinamiziranja NATO puta BiH!

9
Radiosarajevo.ba
HDZ i SNSD zajedničkim snagama protiv dinamiziranja NATO puta BiH!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice

Glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a BiH danas je na 15. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine odbijen prijedlog delegata Denisa Bećirovića da se pokuša dinamizirati proces NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Naime, Bećirović je predložio da se na dnevni red uvrsti razmatranje izvještaja Vijeća ministara BiH o napretku države Bosne i Hercegovine u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u.

Ko je protiv NATO-a?

Međutim, ova inicijativa Denisa Bećirovića nije imala ni entitetski ni opću većinu.

Protiv ovog prijedloga su bili: Dragan Čović, Lidija Bradara, bivša ministrica odbrane Marina Pendeš, Bariša Čolak iz HDZ-a, te Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a, dok je Mladen Bosić bio suzdržan.

S druge strane, osim Bećirovića ovaj prijedlog su podržali Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Munib Jusufović i Zlatko Miletić.

Zanimljivo je da je HDZ danas glasao protiv dinamiziranja NATO puta naše zemlje, iako je upravo Čović nedavno na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) kazao da su samo Hrvati iskreni zagovornici NATO puta BiH".

Očito je da priče o ruskom utjecaju na politiku Dragana Čovića i HDZ-a dobijaju sasvim konkretne obrise. Iako Čović može imati animozitet prema nekoj stranci i pojedincima poput Bećirovića, to ga ne bi smjelo sprječavati da poštuje zakone države BiH.

Inače, Bećirović je na današnjoj sjednici podsjetio da je ulazak BiH u NATO savez zacrtani cilj BiH.

"Na kraju podvlačim riječ je o preciznoj zakonskoj obavezi BiH i ko god to opstruira čini krivično djelo. Ko želi to da mijenja mora promijeniti zakon. Dragan Čović, dopredsjedavajući Doma naroda je u gostovanju na HRT-u javno pred širokim auditorijem rekao: "jedino hrvatski predstavnici žele u NATO, Srbi prate Srbije i nisu za članstvo, a bošnjački predstavnici iskreno se ne zalažu dovoljno". Prvo ja se ne slažem da se politički predstavnici svrstavaju u tri tora. Ovo je netačno i zato je dobro da i danas pred javnošću provjerimo koliko je govorio istinu.

Ovdje nemam vremena da kažem koliko je neistina rekao Čović o glavnom gradu, BiH, stvarima koje nemaju nikakve veze sa činjenicama, ali da ne bude nikakve dileme i da provjerimo javne navode Čovića predlažem: "Razmatranje izvještaja Vijeća ministara BiH o napretku BIH u procesu priključenja u NATO s prijedlog konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti na puta BiH ka NATO-u". Ponavljam to je zakonska obaveza, o tome nema rasprave hoćemo li ili nećemo u NATO, ali proces trebamo ubrzati", kazao je danas Bećirović, prenio je NAP.

Dragan Čović mu je replicirao i kazao da ne samo u ovoj emisiji nego u stotine takvih emisija u zadnjih 20 godina je rekao slične stvari o "svojoj domovini BiH".

Rezultati glasanja - undefined

Foto: Printscreen: Rezultati glasanja

"To da li ste i u nekom toru, to se vi opredijelite ovdje imaju tri Kluba. S ponosom smo u Klubu Hrvata jer je to tako Ustav predvidio", kazao je Čović te dodao:

"To što sam rekao za NATO mogu argumentirati na različite načine, ali to je za neku drugu raspravu. Sve ono što sam rekao o Sarajevu kao glavnom gradu moje domovine BiH apsolutno stoji i svi mi koji bi trebali nešto promijeniti od tih činjenica možemo samo jedno uraditi da stvarno promijenimo pristup pa da i ja mogu reći da Hrvat može biti predstavnik javne institucije u nekoj općinskoj ili gradskoj ili kantonalnoj razini. Nažalost, u zadnjih 10 godina je to izbrisano. Sarajevo je postalo grad jednog naroda, i ono malo onih Ostalih", kazao je Čović, dodajući da BiH ima svoju nacionalnu strukturu i da će je još dugo imati.

"Država BiH će preživjeti"

Bećirović je nakon toga kazao da se moramo držati istine.

"Mene samo istina zanima. Niste govorili istinu na HRT, i to je problem. Optužili ste vlast u Sarajevu da radi na islamskoj deklaraciji unitarne države itd. To nije istina, zatim ste kazali da u Sarajevo živi manje od 1,5 posto Hrvata.

Pogledajte popis 2013., pa ćete vidjeti da ste najmanje četiri puta manje rekli. Rekli ste da je Sarajevo etnički čist grad, ne to je kozmopolitski grad a to što je promijenjena etnička struktura stanovništva znamo ko je radio na razdvajanju naroda. Ja vas pozivam da govorite o činjenicama, da ne stavljate mete na čelo cijelim narodima“, istakao je Bećirović, karakterišući to kao dno dna.

Predsjedavajući Nikola Špirić pokušao ga je prekinut kazati kako se "nešto treba ostaviti i za raspravu” na što mu je Bećirović rekao:

"Kolega Špiriću, mlad ste igrač da me možete zbuniti".

"Budeš li nas ti mirio, Denise, nikada mira neće biti", prokomentirao je Špirić.

Čović je rekao kako stoji iza svake riječi koju je javno izgovorio posljednjih 15 godina.

"Možete staviti masku na uši, oči i usta, i ne čuti ništa i ne djelovati, ali držim sa svojim godinama, iskustvom i znanjem da dobro vodim računa kako zastupam interese svoje domovine BiH i kada govorim kao predstavnik Hrvata u BiH", dodao je Čović.

Bećirović je zaključio raspravu porukom da će "država BiH preživjeti jer su integrativne snage u BiH jače i prijatelji države BiH u svijetu jače od onih koji ne misle dobro državi BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije