Bećirović: U BiH djeluje čak 100 stranih obavještajnih službi, to je pravi bosanski lonac

4
F. V.
Bećirović: U BiH djeluje čak 100 stranih obavještajnih službi, to je pravi bosanski lonac
IFIMES / dr. Zijad Bećirović

Na 15. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će, uz ostalo, na dnevnom redu biti razmatrana delegatska inicijativa Denisa Bećirovića (SDP).

Ovom inicijativom gornji dom najvećeg zakonodavnog tijela države zadužuje Vijeće ministara BiH da, u roku od tri mjeseca od dana eventualog usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Analizu o vođenju hibridnog rata protiv države Bosne i Hercegovine s prijedlogom mjera za efikasnije sigurno djelovanje i jačanje državnih kapaciteta odbrane.

Bećirović je za naš portal ranije kazao da se protiv Bosne i Hercegovine uveliko vodi hibridni rat, čiji je cilj državu postepeno učiniti nesposobnom za odbranu nezavisnosti i teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, dr. Zijad Bećirović u razgovoru za Radiosarajevo.ba odgovara na pitanje ko vodi hibridni rat protiv BiH?

"Teško bi jednoznačno mogli reći, da se protiv Bosne i Hercegovine vodi klasičan hibridni rat. Više se radi o sukobu vodećih političkih struktura, koje su u osnovi političko-kriminalne i mafijaške i većina njih u službi stranih interesa.

Cilj je borba za vlast i ovladavanje resursima. Pošto se Bosna i Hercegovina nalazi na raskrsnici geopolitičkih interesa onda tu imate umiješanosti, ne samo susjeda, nego ključnih aktera međunarodne geopolitičke scene", kaže nam Bećirović.

Prema njegovim rječima, tu je još snažna sprega između politike i kriminala, koja je još uvijek neraskidiva.

"Ne možemo još uvijek govoriti o klasičnom hibridnom ratu protiv BiH, iako njegovih elemenata ima. Ako imate činjenicu da se broj stranih obavještajno-sigurnosnih agencija kreće čak i do 100, jasno je o kakvom se obavještajnom bosanskom loncu radi. Ključnim akterima je potpuno jasno, da je Bosna i Hercegovina država i da disolucija nije opcija, ali je izvanredan poligon za nadmetanje i odmjeravanje snaga vanjskih faktora, čak i vodećih svjetskih sila", zaključio je Bećirović.

Koliko će Državni parlament ozbiljno shvatiti pitanja koja se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom u sigurnosnom smislu, pokazat će, svakako, današnja rasprava u Domu naroda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije