Komšić iz Predsjedništva BiH poručio: "Odbranili smo svoju slobodu. I branit ćemo je ako zatreba!"

18
Radiosarajevo.ba
Komšić iz Predsjedništva BiH poručio: "Odbranili smo svoju slobodu. I branit ćemo je ako zatreba!"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Bećirović i Komšić

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine večeras, 25. novembra 2023. godine, održan je prijem u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Prijem su organizirali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, koji su se večeras, u prisustvu supruga, i obratili prisutnim zvanicama.

Članica Predsjedništva Željka Cvijanović, dakako, nije prisustvovala prijemu već je, po vlastitom priznanju, vraćala čestitke koje su joj povodom državnog praznika naše domovine poslali brojni svjetski državnici. 

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Komšić je, čestitajući nam "sa osobitim zadovoljstvom 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine", podsjetio da je ovo trajno podsjećanje na historijski dan 25. novembar 1943. godine kada je počelo Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu.

"Da bismo danas do kraja shvatili istorijski značaj ZAVNOBIH-a, u jednoj vrsti stoljetnog historijskog registra, potrebno se prisjetiti činjenice koja kaže da su na terirtoriji naše zemlje u posljednjih stotinjak godina egzistirale čak četiri države.

Dvije od tih država, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenca kasnije Kraljevina Jugoslavija, i Nezavisna Država Hrvatska, uopće nisu računale s postojanjem Bosne i Hercegovine kao države i gušile su svaku osobnost Bosne i Hercegovine. Njihov velikosrpski i velikohrvatski hegemonistički karakter u osnovi je nastojao poništiti sve bosansko i u smislu državnosti, i u smislu identiteta.

Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: Nismo išli da provociramo, bilo nam je odlično u B. Luci

Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: Nismo išli da provociramo, bilo nam je odlično u B. Luci

Druge dvije države, odnosno republike, socijalistička koja je nastala u ZAVNOBIH-u i nezavisna Republika Bosna i Hercegovina koja je proglašena nakon održavanja referenduma o nezavisnosti, nastale su upravo na suprotnim osnovama, na osnovama bosanske državnosti i borbe za slobodu, i to uprkos pomenutim hegemonističkim težnjama koje su pratili i najteži oblici ratnih zločina protiv građana i naroda Bosne i Hercegovine. Nikada, kao Bosanci i Hercegovci, nismo osjećali svojima države i državne oblike koji su nam nametani bez da nas se o tome išta pitalo, a nije nas se o tome pitalo upravo i samo u onim razdobljima kada nismo bili organizovani ni politički ni vojno", istaknuo je Komšić, u važnom govoru.

U tim trenucima, kazao je, "kada nije bilo jasne bosanske snage, tada nam je nametana vlast i dominacija susjednih država u našoj vlastitoj":

"ZAVNOBIH kao presedan u bosanskohercegovačkoj istoriji nije samo dokaz kontinuteta državnosti Bosne i Hercegovine nego i prekid kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave. Pored antifašizma, u tome je njegova najveća vrijednost. Ma kako to nekome zvučalo, historija nas neumoljivo uči sljedećem.

Oba puta u posljednjih stotinu godina kada smo se oružjem borili za državu, istu smo i odbranili, i oba puta, kada to nije bio slučaj, istu smo gubili.

Prijem u Predsjedništvu BiH povodom 25. novembra
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prijem u Predsjedništvu BiH povodom 25. novembra

Međutim, ni prva ni druga republika nisu pobjeđivale zbog oružja, kojeg su ionako imale u znatno manjim količinama u odnosu na svoje neprijatelje, već su pobjeđivale zahvaljujući principu slobode koji ih je vodio i posvećenosti slobodi za koju su se borili, kako kao pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, tako i kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine", naglasio je prvi čovjek Predsjedništva naše zemlje.

Jedino što je važnije od onoga sa čime se boriš jeste ono za šta se boriš, dodao je: "Bez resursa i sredstava se teško može opstati, ali bez osjećaja zalaganja za pravdu i slobodu gotovo svaka borba je unaprijed osuđena na propast."

"Danas, tačno 80 godina nakon ZAVNOBIH-a i nešto više od 30 godina poslije referenduma o nezavisnosti, kada pogledamo oko sebe i osvrnemo se na dešavanja kako na Istoku tako i na Zapadu, mi jasno možemo vidjeti da sloboda koju živimo i uživamo u vlastitoj domovini nije za potcijeniti, ali nije ni zauvijek data niti garantovana.

Društvo u kojem živimo, uprkos svim poteškoćama koje su prisutne, nije društvo u kojem nema slobode i u kojem nema perspektive. Po svojoj suštini i karakteru ono je demokratsko, iako nam se demokratija često uskraćuje. Istina, to se nažalost ne može reći za one dijelove Bosne i Hercegovine na kojima dominatno vladaju politike koje odbacuju slobodarske vrijednosti ZAVNOBIH-a, ali onaj najvitalniji dio Bosne i Hercegovine je demokratski i slobodan.

Ambasador Murphy poslao poruku iz Mrkonjić-Grada povodom Dana državnosti: SAD će uvijek biti uz BiH!

Ambasador Murphy poslao poruku iz Mrkonjić-Grada povodom Dana državnosti: SAD će uvijek biti uz BiH!

Ponekad se čini da je naša vrlina ujedno i naša slabost, ali kada se uvidi da opstanak i kontinuirana borba za državu Bosnu i Hercegovinu zavise od onih koji posjeduju snagu, te su slobodni u duhu i uvjerenjima, tada to nije slabost, već neophodan preduslov za očuvanje nade da će Bosna i Hercegovina jednog dana postati normalna i stabilna zemlja. Istina je da mi kao država i kao građani moramo biti svjesni toga gdje se nalazimo, čime smo okruženi, na koga smo upućeni i za što smo opredjeljeni. Ali ipak isto tako trebamo znati da niko drugi osim nas samih nije garant opstanka i razvoja države Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić, te zaključio:

"Poštujemo snagu i značaj međunarodnih asocijacija čijem članstvu težimo jer nam je to u interesu, ali postojanje države Bosne i Hercegovine niti trebamo, niti smo dužni slijepo poistovjećivati sa sudbinom pomenutih asocijacija. Na koncu, Bosna i Hercegovina je naša trajna vrijednost, a interesi su promijenjivi.

Neka nas u ova neizvjesna vremena vodi optimizam i borbeni duh, i neka nas sjećanje na našu prošlost inspiriše da gradimo budućnost u kojoj će Bosna i Hercegovina biti zemlja mira, stabilnosti i blagostanja za sve njene građane. I neka naša snaga leži u jedinstvenosti i posvećenosti ideji slobode – to je temelj na kojem treba da gradimo našu sutrašnjicu. Drage Bosanke i Hercegovke, dragi Bosanci i Hercegovci, kada govorimo o budućnosti naše domovine, u suštini, sve se svodi na slobodu nas građanki i građana Bosne i Hercegovine, i na našu volju i želju da izborenu i odbranjenu slobodu očuvamo, ali i branimo ako to zatreba!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije