Ambasador Murphy poslao poruku iz Mrkonjić-Grada povodom Dana državnosti: SAD će uvijek biti uz BiH!

19
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy poslao poruku iz Mrkonjić-Grada povodom Dana državnosti: SAD će uvijek biti uz BiH!
Prtscr / Twitter / Obraćanje američkog ambasadora

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy uputio je danas svim građankama i građanima naše domovine poruku povodom Dana državnosti, 25. novembra.

"Pozdrav iz Mrkonjić-Grada!", govori na početku obraćanja ambasador Murphy, koji stoji ispred zgrade u kojoj su 25. novembra 1943. vijećnici ZAVNOBiH-a potvrdili kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

"Usvojili su", nastavlja ambasador, "deklaraciju kojom su potvrdili odlučnost građana da Bosna i Hercegovina, citiram, nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska".

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"Deklaracija jasno navodi da zemlja ne pripada samo jednoj skupini ili etničkoj grupi, nego da pripada svakom građaninu Bosne i Hercegovine. Ta poruka bila je važna 1943, a danas je čak i važnija. Ovo mjesto, kao mnoga druga mjesta u BiH, svjedoči o bogatoj i upečatljivoj historiji ove zemlje. 

Bosna i Hercegovina satkana je od različitih kultura, tradicija i iskustava što je proizvelo nešto jedinstveno u srcu Zapadnog Balkana i Europe. Ta zajednička prošlost je most ka zajedničkoj budućnosti svih građana u BiH, budućnosti u kojoj je BiH sigurno usidrena u euroatlantskoj zajednici zemalja i njenim institucijama, gdje i pripada", izjavio je Murphy te nastavio:

"Danas, kada Bosna i Hercegovina obilježava Dan državnosti, želim naglasiti trajnu posvećenost Sjedinjenih Država ovoj zemlji i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. 

Sjedinjene Države će biti uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu, sada i uvijek, dok radite na izgradnji mirne, sigurne i prosperitetne budućnosti za sve."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije