Ambasador Murphy poslao poruku iz Mrkonjić-Grada povodom Dana državnosti: SAD će uvijek biti uz BiH!

19
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy poslao poruku iz Mrkonjić-Grada povodom Dana državnosti: SAD će uvijek biti uz BiH!
Prtscr / Twitter / Obraćanje američkog ambasadora

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy uputio je danas svim građankama i građanima naše domovine poruku povodom Dana državnosti, 25. novembra.

"Pozdrav iz Mrkonjić-Grada!", govori na početku obraćanja ambasador Murphy, koji stoji ispred zgrade u kojoj su 25. novembra 1943. vijećnici ZAVNOBiH-a potvrdili kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

"Usvojili su", nastavlja ambasador, "deklaraciju kojom su potvrdili odlučnost građana da Bosna i Hercegovina, citiram, nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska".

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

"Deklaracija jasno navodi da zemlja ne pripada samo jednoj skupini ili etničkoj grupi, nego da pripada svakom građaninu Bosne i Hercegovine. Ta poruka bila je važna 1943, a danas je čak i važnija. Ovo mjesto, kao mnoga druga mjesta u BiH, svjedoči o bogatoj i upečatljivoj historiji ove zemlje. 

Bosna i Hercegovina satkana je od različitih kultura, tradicija i iskustava što je proizvelo nešto jedinstveno u srcu Zapadnog Balkana i Europe. Ta zajednička prošlost je most ka zajedničkoj budućnosti svih građana u BiH, budućnosti u kojoj je BiH sigurno usidrena u euroatlantskoj zajednici zemalja i njenim institucijama, gdje i pripada", izjavio je Murphy te nastavio:

"Danas, kada Bosna i Hercegovina obilježava Dan državnosti, želim naglasiti trajnu posvećenost Sjedinjenih Država ovoj zemlji i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. 

Sjedinjene Države će biti uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu, sada i uvijek, dok radite na izgradnji mirne, sigurne i prosperitetne budućnosti za sve."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije