Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: Nismo išli da provociramo, bilo nam je odlično u B. Luci

14
N. Ž.
Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: Nismo išli da provociramo, bilo nam je odlično u B. Luci
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

"Mi smo se okupili u Banjoj Luci u prostorijama SDP-a koji je ispred Trojke trebao da organizuje ovu akademiju za praznik Dana državnosti BiH, koja je iz nekog razloga otkazana. Dakle tu smo bili, poslije smo još vremena proveli u Banjoj Luci i bilo je, kao i uvijek, divno u jednom od najljepših bosanskohercegovačkih gradova."

Izjavio je ovo za portal Radiosarajevo.ba Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Narod i pravda), koji je danas, 25. novembra 2023, zajedno s druga dva lidera Trojke, Nerminom Nikšićem (SDP) i Edinom Fortom (Naša stranka), u Banjoj Luci proslavio Dan državnosti.

Konteksta radi, u prostorijama banjalučkog SDP-a danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, iako je Policijska uprava Banja Luka zabranila obilježavanje ovog praznika u tom gradu u organizaciji SDP Banja Luka. Dodajmo i kako je policija zabranila obilježavanje Dana državnosti i u Mrkonjić Gradu.

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

"Nismo došli da provociramo, nismo došli da nekoga natjeramo na slavljenje praznika, dakle došli smo da ovaj dan provedemo u Banjoj Luci kao gradu u Bosni i Hercegovini. Nismo imali negativna iskustva s građanima, nikada ih nemam. Nekada dođem službeno, nekada privatno, s pratnjom ili bez pratnje, ali uvijek je sve pozitivno", nastavio je Konaković.

Kako nam je otkrio, nisu imali puno razgovora s građanima "jer je bilo neke mećave kada smo izašli iz prostorija SDP-a, pa smo otišli automobilima dalje, na ručak i na kafu".

Pogledajte kako je Nikšić odgovorio novinarima na pitanje 'da li je došao u B. Luku da provocira?'

Pogledajte kako je Nikšić odgovorio novinarima na pitanje 'da li je došao u B. Luku da provocira?'

"Bosna i Hercegovina je zemlja gdje se možete slobodno kretati i zemlja slobodnih građana. Znamo da nema te saglasnosti o praznicima, ali niko nam ne može zabraniti da u svakom dijelu BiH možemo da se krećemo i da dolazimo i da slavimo praznik koji želimo.

Bilo je jedino ta neugodnost s ljudima iz boračkih udruženja, ali oni su organizovano bili tu. Bilo je i medijske pripreme i stvarno malo napetijeg izvještavanja, ali je sve u svemu vrijeme bilo odlično u Banjoj Luci", zaključio je državni ministar vanjskih poslova u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije