KO SDA: Problemi s isporukom gasa samo tokom agresije i za vrijeme Trojke

20
Radiosarajevo.ba
KO SDA: Problemi s isporukom gasa samo tokom agresije i za vrijeme Trojke
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija u Sarajevu

Nakon najava da bi građani Sarajeva već danas mogli ostati bez grijanja, održan je i sastanak u Vladi KS zbog problema nedostatka prirodnog gasa - zbog čega su Toplane morale preći na alternativna goriva.

U Vladi KS je u toku sastanak kojem prisustvuju članovi Vlade KS sa čelnicima “Sarajevogasa” i “Toplana”.

"Vlada Kantona Sarajevo neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja, uprkos političkom pritisku sa federalnog nivoa", glasi jedna od poruka sa ovom sastanka.

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

U međuvremenu se oglasio i Kantonalni odbor SDA čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

"KO SDA Sarajevo odbacuje tvrdnje Vlade KS da su kriza nedostatka energenata i najavljeno isključenje grijanja posljedica političkog pritiska s federalnog nivoa.

Istina je da je Vlada KS nesposobna donijeti precizne i blagovremene procjene, te naručiti potrebne količine gasa. Energoinvest gas nabavlja već 45 godina, a problemi s isporukom pojavljivali su se samo u toku agresije na BiH i za vrijeme aktuelne vlade 'Trojke'.

Vlada KS nesposobna je urediti i pitanje marži Sarajevogasa i Toplana, pa ova preduzeća prilikom nabavke ostvaruju dvostruku zaradu. Na taj način Vlada KS je saučesnik prevare, u kojoj kantonalnim preduzećima umjesto racionalizacije troškova dopušta dvostruku maržu, a onda provodi populističke mjere subvencioniranja troškova grijanja za građane.

Pozivamo Fortinu i Konakovićevu vladu da građane Sarajeva prestanu izlagati neprestanoj strepnji u pogledu obavljanja vitalnih funkcija Kantona Sarajevo.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, JKP Toplane i Sarajevogas koji ostvaruje ubjedljivo najveću maržu u cijelom sistemu nabavke i distribucije plina da obezbijede potrebnu količinu ovog energenta za građane i privredu Kantona Sarajevo.

Na raspolaganju im je budžet od milijardu i 100 miliona KM. Umijeće je raspolagati ovakvim iznosom i ostaviti Sarajlije bez gasa, mazuta i grijanja", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije