Limitirana isporuka / Hitni sastanak u Vladi KS zbog problema sa gasom

25. 01. 2022. u 10:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Vladi Kantona Sarajevo jutros će biti održan hitan sastanak u vezi sa problemom nedostatka prirodnog gasa, zbog čega su Toplane-Sarajevo morale preći na alternativna goriva.

Na sastanku bi, između ostalih, trebali biti prisutni direktori Energoinvesta, Sarajevogasa, Toplana - Sarajevo, te resorni kantonalni ministar.

Kako su jutros naveli iz Sarajevogasa, i pored ograničene isporuke gasa, kao i izuzetno niskih temperatura, svi individualni korisnici-domaćinstva danas su uredno snabdijeveni prirodnim gasom.

Zbog limitirane isporuke, sve kotlovnice KJKP Toplane – Sarajevo, a koje imaju tu mogućnost, od jučer su prešle na korištenje alternativnog goriva.

"S ciljem očuvanja gasnog sistema, svi veliki privredni subjekti koji imaju tu mogućnost, također su zamoljeni da koriste alternativna goriva", naveli su iz Sarajevogasa.

Jutros je u Sarajevu izmjereno -15 stepeni što za građane predstavlja dodatne probleme.

Iz 'Toplana' je saopćeno da imaju zalihe za danas i sutra.

"Vlada Kantona Sarajevo neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja, uprkos političkom pritisku sa federalnog nivoa", osnovna je poruka sastanka članova Vlade KS sa čelnicima “Sarajevogasa” i “Toplana” koji još traje.

U posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 kubika plina manje u odnosu na garantovane količine.

Kako je rečeno na sastanku, manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika plina od strane “Arcerol Mittala”, na ime navodnog remonta.

'“Energoinvest” u ovom trenutku traži da građani Kantona Sarajevo plaćaju tržišnu cijenu plina za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok “Arcelor Mittal” dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama. Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani', saopćeno je.

Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima, zbog reduciranih količina plina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)