Ministar Hadžiahmetović o najavi Toplana: Ovo je udar na Kanton Sarajevo

18
I.S.
Ministar Hadžiahmetović o najavi Toplana: Ovo je udar na Kanton Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Enver Hadžiahmetović

Građani Sarajeva su večeras dobili neugodnu vijest - Toplane su navele da bi sutra veliki broj građana glavnog bh. grada mogao ostati bez grijanja.

Razlog je jer je Sarajevogas krenuo sa isključenjem Toplana sa gasnog sistema zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa.

"Ukoliko se u toku sutrašnjeg dana ne steknu uslovi za normalizaciju isporuke prirodnog gasa, naši korisnici neće imati redovnu isporuku toplotne energije. KJKP 'Sarajevogas' d.o.o je zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa krenuo sa isključenjem Toplana sa gasnog sistema. Već je isključeno šest velikih kotlovnica, a očekuje se isključenje i svih ostalih kotlovskih postrojenja", navedeno je u saopćenju, između ostalog.

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

U međuvremenu je stiglo i saopćenje Sarajevogasa koji su naveli da i danas imaju ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca.

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP 'Sarajevogas' su u dogovoru sa KJKP 'Toplane- Sarajevo' na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje... Također, danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti, a koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva. Također, apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju", navodi se u saopćenju.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Envera Hadžiahmetovića povodom ovog problema.

"Ovo je udar na Kanton Sarajevo", poručio je ministar Hadžiahmetović.

Naveo je i kako je u toku s ovim problemom koji bi već sutra trebao dobiti rješenje.

"Sutra će moje kolege završiti ovaj problem. Energoinvest je generalni krivac. Isporučuje 950.000 Sarajevogasu, a treba 1,2 miliona. Moramo sutra osigurati oko 500 kubnih metara za narednih pet dana", rekao je Hadžiahmetović za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije