Oglasio se i Energoinvest zbog grijanja: Poslali smo urgentnu poruku!

15
Radiosarajevo.ba
Oglasio se i Energoinvest zbog grijanja: Poslali smo urgentnu poruku!
Foto: Enrgoinvest / Energoinvest zgrada

Građani Sarajeva su večeras dobili neugodnu vijest - Toplane su navele da bi sutra veliki broj građana glavnog bh. grada mogao ostati bez grijanja.

Razlog je jer je Sarajevogas krenuo sa isključenjem Toplana sa gasnog sistema zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa.

U međuvremenu je stiglo i saopćenje Sarajevogasa koji su naveli da i danas imaju ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca.

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović za portal Radiosarajevo.ba rekao je kako je ovo udar na Kanton Sarajevo.

"Sutra će moje kolege završiti ovaj problem. Energoinvest je generalni krivac. Isporučuje 950.000 Sarajevogasu, a treba 1,2 miliona. Moramo sutra osigurati oko 500 kubnih metara za narednih pet dana", rekao je Hadžiahmetović za portal Radiosarajevo.ba.

Sada se oglasio i Energoinvest - koji navode da su ove dvije kompanije već ranije obavijestili o ovome.

"Energoinvest obavještava da je saglasno naručenim količinama gasa od strane Sarajevogasa kao distributera gasa za Kanton Sarajevo, što uključuje i snabdjevanje gasom Toplana Sarajevo, u jučerašnjem danu tj. 23.01.2022. godine isporučio količinu gasa od 1.013.307 Sm3, što čini 18,5 posto više od prosječne dnevno naručene količine gasa za januar 2022. godine, a koja iznosi 854.839 Sm3.

Ista količina gasa očekuje se da će biti isporučena i danas dana 24.1.2022. godine kada se sumira potrošnja.

Uz ovo Energoinvest obaviještava da je u subotu 22.1.2022. godine, imajući na umu nastupajući hladni period, poslao poruku Sarajevogasu i Toplanama, obavještavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba Sarajevogasa, ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja.

Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdjevamo od strane Gazproma. Na ovu inicijativu Energoinvest nije dobio nikakav odgovor ni od strane Sarajevogasa ni od strane Toplana.

Energoinvest je i danas poslije podne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku Sarajevogasu sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa gasom, da se najkasnije do sutra 25.1.2022 do osam sati pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

Smatramo da je ovim Energoinvest poduzeo sve raspoložive akcije u cilju normalizacije snabdijevanja prirodnim gasom", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije