Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti vojni rok? Evo šta o tome misle građani

16
DW
Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti vojni rok? Evo šta o tome misle građani
FOTO: Facebook / Oružane snage BiH

Vraćanje obaveznog vojnog roka u BiH nije samo sigurnosno pitanje, smatra se i odgojnom mjerom, discipliniranjem mladih, ali i osjetljivim političkim pitanjem. No, sudeći prema sagovornicima DW-a, mladi nisu oduševljeni ovom idejom, dok oni nešto stariji smatraju kako je potrebna.

Za sada tek u 13 država u Europi vojni rok je obvezan – Bjelorusiji, Estoniji, Litvi, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Ukrajini, Kipru, Švicarskoj, Grčkoj, Austriji i Turskoj. Ostale, manje-više, o ovom pitanju sve intezivnije polemiziraju. Za Deutsche Welle iz Ministarstva obrane BiH, kažu kako za to 'nema uvjeta'.

Anketa: 90 posto 'za' uvođenje vojnog roka

Taylor Swift u novom izdanju kakvo niste vidjeli: Pogledajte ovaj spot

Taylor Swift u novom izdanju kakvo niste vidjeli: Pogledajte ovaj spot

Istraživanje Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva pokazalo je da 90 posto ispitanika podržava uvođenje obaveznog vojnog roka. Čak 45 posto anketiranih misli da je vojni rok odličan alat za stjecanje discipline i radnih navika, a 26 posto da mlada osoba treba biti spremna u slučaju sukoba.

Tek je deset posto ispitanih protiv uvođenja obaveznog vojnog roka, 27 posto njih smatra kako bi to trebao biti slobodan izbor, a 24 posto da mladima treba obrazovanje, posao i stimulativna plaća, a ne oružje.

Nekadašnji vojni gigant ponovo počinje s radom: Proizvodit će borbena vozila za BiH

Nekadašnji vojni gigant ponovo počinje s radom: Proizvodit će borbena vozila za BiH

Iako se radi o malom uzorku, tek 361 ispitanih različite starosti, od čega su 84 posto muškarci, predsjednik Centra za sigurnosne studije, sc. Denis Hadžović, kaže da bi visok postotak onih koji podržavaju uvođenje vojnog roka trebao potaknuti ozbiljniju raspravu po ovom pitanju.

"Trebale bi se razmotriti mogućnosti i modeli angažmana mladih u pomoći oružanim snagama, ali i pri humanitarnim okolnostima. Iz iskustva u Ukrajini vidjeli smo kolika je važnost ljudskog potencijala, a vidimo kako se u državama Europe, kao i u našem susjedstvu, vode ozbiljne rasprave oko ovog pitanja", kaže Hadžović za DW.

On pri tom naglašava i odgojnu mjeru: "Poremećene su nam vrijednosti discipline i rada kod mladih, koje treba imati jedno zdravo i uspješno, savremeno društvo".

Vojni rok kao 'usporavanje propasti'

Kritike prema savremenom načinu života i sveukupnom kontekstu u kojem odrastaju mladi, a što je, po njemu, i razlog njegovog 'ZA' služenje vojnog roka te s nekim sadržajnim promjenama među kojima i u vremenskom trajanju, ima i specijalist traumatološke psihologije, dr.sc. Marko Romić.

Hrvatska zaista planira uvođenje obaveznog vojnog roka, evo ko će ga sve morati služiti

Hrvatska zaista planira uvođenje obaveznog vojnog roka, evo ko će ga sve morati služiti

"Razvidno je da su zakazali porodični, predškolski, školski odgoj, uvođenje obaveznog vojnog roka čini se kao jedan od načina da se to sveopće kretanje ka propasti djelomice uspori", komentira ovaj psiholog za DW.

Po njemu, jedna od najvažnijih lekcija pri tom služenju vojnog roka, trebala bi biti učvršćivanje tijela i duha.

"Lično, služeći vojni rok, najbolje sam naučio izuzetno važnu vještinu – trpljenje i strpljenje, te razvijanje i učvršćivanje tolerancije na frustraciju", kaže Romić te zaključuje da će onaj ko na vrijeme ne nauči tu lekciju imati ozbiljne probleme u životu, a njegova okolina probleme s njim.

'BiH nije u stanju provesti ni redovni popis stanovništva'

Međutim, dok u Centru za sigurnosne studije ističu visok postotak onih koji podržavaju obavezu vojnog roka, mladi sagovornici DW-a imaju argumente protiv.

Anketa | Da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?

Anketa | Da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?

Politolog Martin Mikulić uvođenje obaveznog vojnog roka dovodi u kontekst sveukupnih, političko-društvenih događanja u BiH, zbog čega to ne vidi kao realnu opciju.

"BiH nije u stanju provoditi redovni i kredibilan popis stanovništva, a pogotovu postići politički konsenzus za izdvajanje značajnog novca i izgradnju potrebne infrastrukture za održavanje kvalitetnog vojnog roka", ocjenjuje on za DW.

Pri tom se slaže kako je zbog narušene sigurnosne arhitekture u Europi itekako potrebno voditi računa o eventualnim sigurnosnim ugrozama, ali da bi državi poput BiH bilo mudrije povećati ulaganja u Oružane snage (OS) BiH.

"Korisnije je imati profesionalne, kvalitetne i zadovoljne pripadnike OS BiH, nego veći broj onih koji bi kroz ograničeno razdoblje jedva savladali osnovna vojna znanja i vještine, a čija bi učinkovitost u izvanrednim situacijama bila upitna", stava je Mikulić.

Slično govori i 23-godišnji Eman Pajić, dipl. magistar prava. Tvrdi kako je provedba klasičnog vojnog roka sistemski neizvediva u BiH, ali i da bi dovela do nacionalističkih tenzija i političkih previranja, kojima ionako 'obiluje' BiH.

Znate li u kojim europskim zemljama morate služiti vojni rok?

Znate li u kojim europskim zemljama morate služiti vojni rok?

Iako smatra da vojni rok ima i odgojni element kao 'pauza za razmišljanje', navodi da je bolja alternativa austrijski model. U Austriji, uz obavezni vojni rok, izbor može biti i služenje civilnog u nekoj od javnih institucija poput vatrogasaca, policije, gorske službe itd., a zanimljivo je da su Austrijanci i Švicarci na referendumu 2013. rekli 'ne' ukidanju vojne obaveze.

"U BiH nemamo sistemsko rješenje. Mladima je dosta priča o ratovima i generalno ne bi bilo prihvaćeno", kaže za DW.

'Vojni rok nije bez razloga ukinut'

I njihov vršnjak, mostarski novinar Nikola Bačić nije oduševljen idejom o uvođenju obaveznog vojnog roka. Čak šta više, ističe kako je šokiran statistikama prema kojima velik postotak ispitanih želi povratak takve obaveze.

"Naravno da sam protiv obaveznog vojnog roka jer nije bez razloga ni ukinut", kaže on za DW. Pri tom se on osvrće na 'nostalgiju' starijih generacija koje su služile u nekadašnjoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA).

Komšije na nogama: Vojska Srbije pokrenula inicijativu za ponovno uvođenje služenja vojnog roka

Komšije na nogama: Vojska Srbije pokrenula inicijativu za ponovno uvođenje služenja vojnog roka

"Pretpostavljam da neki od njih imaju pozitivne dojmove - disciplina, poštivanje autoriteta, rano ustajanje, spremanje kreveta, kolektivizam, tjelovježba. Međutim, one negativne uspomene kao da su neki potisnuli - oduzimanje individualizma, kritičkog razmišljanja, pretjerane disciplinske mjere, zlostavljanje slabijih i različitih itd.", razmišljanja su ovog mladog čovjeka.

Bačić zaključuje kako je u naprednom miroljubivom, zapadnom društvu profesionalno organizirana vojska i građani s pravom izbora, čemu bi, kako naglašava, trebala težiti i BiH.

"Bilo kakve prisile u 2024. vraćaju nas u poprilično mračno i neslobodno doba", zaključuje.

Za vojni rok BiH nema uvjeta

Ipak, da od uvođenja obaveznog vojnog roka za sada nema ništa, za DW su potvrdili iz Ministarstva odbrane BiH, ministra Zukana Heleza. Podsjećaju na Zakon o odbrani kojim je 1. januara 2006. godine ukinuta vojna obaveza u BiH.

Zeleni protiv obaveznog služenja vojnog roka

Zeleni protiv obaveznog služenja vojnog roka

"Ukidanje vojnog roka bio je dio reforme odbrambenog sistema u našoj zemlji, dakle dio djelotvornog procesa stvaranja jedinstvenog Ministarstva odbrane BiH i jedinstvenih, savremenih i operativnih OS BiH", navode iz ovog ministarstva za DW.

Pojašnjavaju kako bi uvođenje obaveznog služenja vojnog roka zahtijevalo detaljnu analizu i planiranje za takav složen proces kakav bi uvođenje vojnog roka bio za državu BiH.

"Ministarstvo odbrane BiH smatra da se nisu stekli potrebni uvjeti za elaboriranje ove teme", zaključili su, stavljajući tačku na ovu temu, prenosi DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije