Komšije na nogama: Vojska Srbije pokrenula inicijativu za ponovno uvođenje služenja vojnog roka

8
Radiosarajevo.ba
Komšije na nogama: Vojska Srbije pokrenula inicijativu za ponovno uvođenje služenja vojnog roka
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Vojska Srbije

Glavni štab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio srbijanskom predsjedniku i vrhovnom komandantu oružanih snaga Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca, saopćilo je u četvrtak, 4. januara, Ministarstvo odbrane Srbije.

Prijedlog je, kako se navodi u obrazloženju, upućen "u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz pomlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i pričuvnog sastava".

Upućivanje prijedloga za ponovno uvođenje služenja vojnog roka uslijedilo je "nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i suvremenih izazova s kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja".

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

"Ti su uvjeti nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije koji bi omogućio jačanje ukupnog vojnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu zemlje", naveli su iz Glavnog štaba Vojske Srbije.

Obavezni vojni rok u Srbiji ukinut je odlukom državnog parlamenta u decembru 2010., kada je uspostavljena profesionalna vojska, čime je promijenjena tradicija služenja vojnog roka, koja u Srbiji u različitim oblicima postojala već skoro dva stoljeća.

Prema podacima koje su tada objavili mediji, pozivajući se na Ministarstvo odbrane, umjesto dotadašnjih regruta, koje su činili punoljetni mladići, od 2011. godine u sastavu VS-a bit će 11.100 profesionalnih vojnika.

Srbija kupuje oružje, Vučić najavio obavezan vojni rok

Srbija kupuje oružje, Vučić najavio obavezan vojni rok

Portal Balkanska sigurnosna mreža (BBM) objavio je u decembru 2021. procjene da najveće oružane snage na prostoru bivše Jugoslavije i dalje ima Srbija, te da one čine oko 40 posto brojnog stanja svih vojski nastalih raspadom SFRJ.

Premda Ministarstvo odbrane Srbije već godinama nije objavilo podatke koliko ima ljudi i koliko je ih predviđeno po organizacijsko-formacijskom sastavu, portal se poslužio podacima iz doktorske disertacije jednog visokog časnika VS.

Prema tim navodima, u VS je oko 22.500 ljudi, od toga oko 4.200 časnika, 6.500 nižih časnika, 8.200 profesionalnih vojnika, te oko 3.500 civila, dok u cjelini sistem odbrane ima u zbroju više od 30.000 ljudi, računajući osim VS u taj broj i Ministarstvo odbrane s raznim ustanovama.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će, prema državnom proračunu za 2024. godinu, imati na raspolaganju 1,35 milijarde eura. Najveći udio čine personalni troškovi 46,5 posto, zatim nabava naoružanja i vojne opreme 37,9 posto, stalni troškovi su 13,9 posto, a izgradnja 1,7 posto", objavio je portal BBM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije