Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti vojni rok? Evo šta o tome misle građani

/ Komentari (16)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Nema zajednicke drzave

Oruzane snage BiH su kozmeticka pojava koja opstaje uz pritisak EU i USA i finansiranje na silu

BiH

Ukinuti aktivni sastav i pare usmjeriti na finansiranje vojnog roka i to 12 mjeseci.

Jadno.

Nema od toga ništa. I prestanite da promovirate nešto na što većina mladih ljudi neće nikada pristati.

Jadno.

Zašto to da ratuju, za interese bogatih ?

kom.

Disciplinirat mlade ?! Šta vi mislite, neko će zaboraviti da je gladan i nezaposlen zato što ste ga poslali u vojsku ? Samo ćete sebi napravite ljuće i obučenije neprijatelje. Ili vam je guranje ove teme samo pokušaj jedne jadne provokacije i skretanja pažnje javnosti sa ozbiljnijih društvneinh problema.

***

***

Vojak 12 + 44 mj.

Iz iskustva vojni rok koji je bio u JNA je gubljenje dragocjenog vremena tj zivota. Ja sam služio 15 mjeseci i od tih 15 mjeseci samo tri mjeseca smo nešto radili i ucili. Prvih sest mjeseci su starjesine lijecili svoje licne frustracije nad mladom vojskom dernjavom i nekakvom primitivnom strogoćom. Kasnije je bilo samo tovljenje izležavanje i brojanje kad ce sve zavrsiti. Za to provedeno vrijeme normalno je i da stekneš i nekih dobrih osobina i dobrih prijatelja a i hronicnu upalu zgloba kako je to Balasević lijepo opisao. Izgubis godinu skolovanja ili radnog staza, ponekad i djevojku a i neke prijatelje iz civilstva jer daleko od ociju daleko od srca. Jesam za nekakvu obuku mladih do tri mjeseca koja neće uticati i ostaviti negativne tragove na cjelokupan zivot.

A ko ce to kao financirat? :))

Nemate ba para ni da obucete cestito vojsku, ima da budu odrpani i slabo odjeveni kao sto smo u JNA bili............. Pa sta cemo sa ishranom, mislite da vam Srbi i Hrvati jest bez svinjetine, samo halal-piletinu, sta li? :)) Ima tu pitanja....

Gost_Radio_Sarajeva

Jeste pitali ove što bi trebalo da služe uzaludni vojni rok? Lako je pitati nekog drugog. A kad je za nešto rezultat 90 posto, znaci uglavnom da je neka štela u pitanju.

Gost_Radio_Sarajeva

>>Iz iskustva vojni rok koji je bio u JNA je gubljenje dragocjenog vremena tj zivota. Ja sam služio 15 mjeseci i od tih 15 mjeseci samo tri mjeseca smo nešto radili i ucili. Prvih sest mjeseci su starjesine lijecili svoje licne frustracije nad mladom vojskom dernjavom i nekakvom primitivnom strogoćom. Kasnije je bilo samo tovljenje izležavanje i brojanje kad ce sve zavrsiti. Za to provedeno vrijeme normalno je i da stekneš i nekih dobrih osobina i dobrih prijatelja a i hronicnu upalu zgloba kako je to Balasević lijepo opisao. Izgubis godinu skolovanja ili radnog staza, ponekad i djevojku a i neke prijatelje iz civilstva jer daleko od ociju daleko od srca. Jesam za nekakvu obuku mladih do tri mjeseca koja neće uticati i ostaviti negativne tragove na cjelokupan zivot. ka Vojak 12 + 44 mj.<< U mom slučaju 14 mjeseci života uzaludno protraćenih.

Rokista

Nek služi onaj ko nema ništa pametnije u životu da radi... I da se se nesto desi koji broj vojnika će da nas brani, sa čim i koga će da brani.. Možda Lopovski stečenu imovinu stranačkih jurišnika? Presmjesne teme se plasiraju u javnost jer ne znam koji hajvan bi htio da ratuje.. 😵‍💫

Prometheus

Zašto to da ratuju, za interese bogatih ? ka Jadno. Ali ima i druga strana priče a to je kad ti, tj kad im zatreba obuka može da bude prekasno. Neka se komšije fino naoružavaju i uvode vojni rok a kod nas će pjevati čekati da ih zapad spasi kao i prošli put. Vidite li da se opasne igre igraju moji vrli demokrate i branioci nekakvih ljudskih prava??

Error

Molim stanovnistvo i nase gradjane roditelje prvenstveno da se edukuju maksimalno u domenu ljudskih prava i da ne moze ni jedan zakon biti donesen izvan zakona ljudskih prava.Zastitite svoju djecu tjelesnog i mentalnog maltretiranja vlasti da ih nacine slugama sistema i uzimaju im slobodu. Opet kazem ko voli nek izvoli Pravo na izbor je ljudsko pravo !! Patriotizam se cuva i diplomatijom ne samo ratom.Odbrana je svakako potrebn.ali edukacija se radi kroz obrazovanje I kome nije bilo dosta rata 92-95 neka ode kod psihijatra na lijecenje tamo neka lijeci svoje strahove i anksioznosti raznorazne komplekse

777 8

Kada bi se uveli redovni vojni rokovi u BIH sto je i politicki nemoguce a finansijski pogotovo jer bi morali vratiti svu tzv.neperspektivnu imovinu koju su tajkuni odavno raskrćmili, pa izdvojiti u proracunu sredstava za hranu , odjeću, obuću, oruzje i sve sto jos ide uz to kao kreveti posteljine infrastruktura kasarni objekata . Privrednici kukaju kako nemaju radne snage a ovako je pogotovo nebi imali. Pa i po direktivi EU i NATOa se trazilo da se i ova profesionalna vojska smanji.***onjini sinovi iz nasih poznatih stranaka bi opet nasli nacina da eskiviraju kao sto je bilo i u JNA i u zadnjem ratu.

Ma ja, ali vi sakatite svoje sinove jos kao bebe!

>>Molim stanovnistvo i nase gradjane roditelje prvenstveno da se edukuju maksimalno u domenu ljudskih prava i da ne moze ni jedan zakon biti donesen izvan zakona ljudskih prava.Zastitite svoju djecu tjelesnog i mentalnog maltretiranja vlasti da ih nacine slugama sistema i uzimaju im slobodu. Opet kazem ko voli nek izvoli.................................. Kud ces vece tjelesno maltretiranje kad te uhvate par odraslih i odsijeku ti komad koze tamo gdje ima PUNO nerava i dakle mora da boli kao vrag, a drugo s KOJIM PRAVOM? Jeste pitali dijete hoce li da mu odsijeku taj komadic?? Sumnjam da bi ijedno prihvatilo. Tako da de ti malo jos to porazmisli, pa se citamo.... Pravo na izbor je ljudsko pravo !! Patriotizam se cuva i diplomatijom ne samo ratom.Odbrana je svakako potrebn.ali edukacija se radi kroz obrazovanje I kome nije bilo dosta rata 92-95 neka ode kod psihijatra na lijecenje tamo neka lijeci svoje strahove i anksioznosti raznorazne komplekse ka Error<<

Matrixus

Najveća glupost danas je imati mlade ljude bez ikakve vojne obuke, pa ne znaju ni pružiti prvu pomoć, ali eto nemojmo da se oni muče, može im to biti teško, i za psihu i za ovoliku fizičku nespremnost. Da nam se oni ne pate, doći će neko iz svijeta da ih brani, da ih štiti, neka njih na mrežama neka mahalaju. Neka glupani pogledaju kakvu vojsku i vojni rok ima Švicarska, neutralna zemlja koja skoro nikada nije ratovala.

/ Najnovije