Anketa | Da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?

18
A. S.
Anketa | Da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Oružane snage BiH

Zemlje regiona, Srbija i Hrvatska, ponovo razmišljaju o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Inicijativu u Srbiji je zvanično pokrenuo Generalštab Vojske Srbije i prijedlog podnio 4. januara predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U obrazloženju se navodi da prijedlog dolazi "nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosnesituacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja".

Oglasio se Mate Rimac: ‘Bit ćete iznenađeni’

Oglasio se Mate Rimac: ‘Bit ćete iznenađeni’

Prema prijedlogu, vojni rok u toj zemlji bi trajao četiri mjeseca, regruti bi prolazili osnovnu pješadijsku obuku sa teorijskom i praktičnom nastavom.

I Hrvatska razmišlja o uvođenju obavezne vojne obuke, koja bi trajala mjesec dana.

"U okolnostima sigurnosnih opasnosti koje postoje širom svijeta nije loše da MORH od onoga što se već radi po konceptu s onima koji dobrovoljno služe vojni rok napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih tečajeva kako bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim vještinama koje mlađe generacije nemaju", kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Ukidanje vojnog roka bilo je dio reforme odbrambenog sistema u našoj zemlji odnosno dio procesa stvaranja modernih i operativnih Oružanih snaga BiH.

No nakon agresije na Ukrajinu, služenje vojnog roka je ponovo aktuelna tema, pogotovo u Europi.

Skoro sve zemlje EU su povećale svoje vojne budžete, neke su vratile obavezno služenje vojnog roka, dok druge to aktivno razmatraju.

Znate li u kojim europskim zemljama morate služiti vojni rok?

Znate li u kojim europskim zemljama morate služiti vojni rok?

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, obavezno služenje vojnog roka je obustavljeno 2006. godine kada je reformom odbrane stavljen izvan snage zakon koji je podrazumjevao obavezno služenje vojnog roka.

Reforma odbrane podrazumjevala je o formiranje rezervnog sastava Oružane snage BiH, no prije svega zbog manjka sredstava, taj koncept nije nikada zaživio.

Uvođenje obaveznog vojnog kruga je izuzetno skupa stvar za svaku državu, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu.

U našoj anketi odgovorite da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?

/ Anketa

Da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije