Uvodi li Hrvatska vojni rok nakon srednje škole: Stigao odgovor Ministarstva odbrane

2
Fena
Uvodi li Hrvatska vojni rok nakon srednje škole: Stigao odgovor Ministarstva odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane Hrvatske / Hrvatska vojska

Hrvatsko Ministarstvo odbrane (MORH) priopćilo je u srijedu da radi na konceptu kraće osnovne vojne obuke, a državi sekretar Zdravko Jakob izjavio je u Hrvatskom saboru da će model biti poznat u što skorijem roku.

Iz MORH-a poručuju i da se navodi u današnjem Jutarnjem listu odnose na autorovu analizu i nemaju veze s konceptom na kojem Ministarstvo odbrane RH radi. 

Jutarnji list je objavio da je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić dobio zadatak da uvede mjesec dana obvezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite. 

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Državni sekretar Zdravko Jakob izjavio je u Hrvatskom saboru, nakon sjednice Odbora za odbranu, da je obuka uvijek bila tema u Ministarstvu i Oružanima snagama te da će model obuke biti poznat u što skorijem roku i odgovoriti na sigurnosne zahtjeve Hrvatske i organizacija u kojima sudjeluju Oružane snage, tj. MORH i Republika Hrvatska.

Ako imate obučenijeg vojnika, dočasnika i časnika onda ste spremniji, kazao je, prenosi Hina.

"MORH je uvijek tražio najbolja moguća rješenja tako da i sada traži najbolje moguće rješenje. To je aktualno pitanje i vidjet ćemo s kojim ćemo rješenjem izaći van", rekao je  Jakob.

Sve su opcije otvorene i probat ćemo naći nabolje moguće rješenje, dodao je hrvatski državni sekretar istaknuvši da u Oružanim snagama ima dovoljno ljudi koji će provoditi obuku. "MORH i Oružane snage su u skladu sa zakonom i Ustavom uvijek spremne odgovoriti zadaćama", naveo je.

Jakob je rekao da će novac za tu svrhu biti osiguran te da su i u ovoj godini određena sredstva predviđena za obuku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije