Vojska locirala misteriozni balon na nebu iznad SAD-a: Istraga u toku

3
Radiosarajevo.ba
Vojska locirala misteriozni balon na nebu iznad SAD-a: Istraga u toku
Foto: EPA - EFE / Kineski balon/Ilustracija

Uzbuna je zavladala američkom vojskom nakon pojave neidentificiranog balona na velikoj visini iznad zapadnog dijela zemlje.

Iako vojni avioni nisu utvrdili prijetnju, porijeklo i namjena ovog balona još uvijek su nepoznati. Izvori upoznati s situacijom otkrili su da je balon plutao na istok u petak, 23. februara, a prethodno je bio primijećen iznad Kolorada, priopćili su američki zvaničnici za CBS News.

Ovaj događaj slijedi godinu dana nakon što je sličan incident s kineskim špijunskim balonom izazvao političke kontroverze i tenzije između SAD-a i Kine. Kineski balon, opremljen sofisticiranom špijunskom opremom, kružio je iznad SAD-a nekoliko dana prije nego što ga je američka vojska oborila u blizini obale Južne Karoline.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Iako trenutni neidentificirani balon nije povezan s Kinom, sjećanja na prethodni incident dodatno su podigla vojni oprez. Predsjednik Biden tada se suočio s kritikama zbog odluke da dopusti prolaz balona iznad SAD-a, što je postalo političko pitanje. U međuvremenu, Pentagon je zaključio da kineski balon nije prenosio informacije natrag u Kinu.

Ovaj novi razvoj situacije pokreće pitanja o sigurnosti i praćenju neidentificiranih objekata u zračnom prostoru, posebno nakon što su borbeni avioni u prethodnim sedmicama oborili nekoliko neidentificiranih objekata iznad SAD-a i Kanade. Predsjednik Biden je tada istaknuo da se ne vjeruje da su ti objekti povezani s kineskim programom špijunskih balona.

Diplomatske napetosti između SAD-a i Kine dodatno su se zaoštrile zbog ovog pitanja, dovodeći do otkazivanja planiranog putovanja državnog sekretara Antonija Blinkena u Peking u februaru 2023. godine. Situacija ostaje pod pažnjom vojske dok se nastavlja praćenje i identifikacija neidentificiranih objekata u zračnom prostoru SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije