Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće: Trgovao povlaštenim informacijama i zaradio milione

0
Radiosarajevo.ba
Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće: Trgovao povlaštenim informacijama i zaradio milione
Foto: Pixabay / Rad od kuće

Američka Agencija za vrijednosne papire i burze (SEC) optužila je Tylera Loudona za trgovanje povjerljivim informacijama koje je čuo od supruge dok je radila kod kuće.

Tyler Loudon iz Houstona u Teksasu optužen je jer je "iskoristio svoje uvjete rada na daljinu" i profitirao od privatnih informacija povezanih s planovima naftne kompanije BP za kupovinu  poslovanja trgovačkog centra i stajališta za kamione u Ohiju prošle godine.

SEC tvrdi da je Loudon prisluškivao nekoliko poslovnih poziva supruge dok je radila od kuće i bila udaljena od njega šest metara. Razgovarala je s menadžerom za spajanja i preuzimanja u BP-u, a njezin je suprug nakon prisluškivanja otišao u šoping.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Kupio je više od 46.000 dionica kompanije Tra velCentre bez znanja svoje supruge, sedmicama prije nego što je 16. februara 2023. objavljeno da je dogovoren posao s BP-om. Nakon te objave dionice TravelCentres of America skočile su gotovo 71 posto. Loudon je zatim prodao sve svoje dionice i ostvario profit od 1,8 miliona dolara.

Loudon je na kraju sve priznao supruzi i tvrdio da je kupio dionice jer je želio zaraditi dovoljno novca da bi ona mogla manje raditi. Ona je pak prijavila njegove poslove svojim šefovima u BP-u, koji su je kasnije otpustili unatoč tome što nisu imali dokaza da je namjerno dala informacije svom suprugu. Na kraju se iselila iz njihova doma i podnijela zahtjev za razvod, piše The Guardian.

Loudon nije porekao optužbe iznesene u pritužbi SEC-a te je pristao na djelomičnu presudu, uz sudsko odobrenje. U sklopu tog dogovora neće smjeti raditi na rukovodećim pozicijama u kompanijama, a novac koji je zaradio trgovanjem mora vratiti s kamatama te će još morati platiti i dodatnu kaznu koju mu odredi sud. Osim toga, prijeti mu i kaznena optužnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije