Majka Alekseja Navaljnog: 'Ruske vlasti traže tajni pokop moga sina, počeli su mi prijetiti'

2
Radiosarajevo.ba
Majka Alekseja Navaljnog: 'Ruske vlasti traže tajni pokop moga sina, počeli su mi prijetiti'
Foto: Screenshot/YouTube / Ljudmila Navaljni

Majka Alekseja Navaljnog, glavnog protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošle sedmice umro u zatvoru na Arktiku, izjavila je u četvrtak, 22. februara, da dužnosnici vrše pritisak na nju da "tajno" pokopa svog sina.

Ljudmila Navaljni je rekla da su joj istražitelji dopustili da vidi tijelo svog sina kasno 21. februara u arktičkom gradu Salehardu, piše Radio Slobodna Evropa.

U video izjavi, ona je potvrdila da je potpisala smrtovnicu, ali da vlasti i dalje drže tijelo njenog sina.

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Ljudmila Navaljni je izjavila da je provela 24 sata u upravi Istražnog odbora u Salehardu i da je odvedena u mrtvačnicu u tom gradu gdje je vidjela tijelo svog sina prvi put otkako je njegova smrt objavljena 16. februara.

Ona je naglasila da je dovedena u mrtvačnicu "tajno" ističući da vlasti krše zakon ne predajući joj tijelo njenog sina i "postavljajući uvjete gdje, kada i kako Aleksej treba biti pokopan".

Vlasti su u njenoj prisutnosti "primale naredbe ili iz Kremlja ili iz središnjeg ureda Istražnog odbora", rekla je.

"Žele da se pokop održi tajno bez ikakvih oproštajnih ceremonija. Hoće me dovesti do ivice groblja i reći mi: 'Ovdje ti počiva sin'. Ne slažem se s tim", dodala je u videu.

Ona je rekla da želi da pokop njenog sina bude javan kako bi se sve njegove pristalice mogle oprostiti od njega.

"Snimam ovaj video jer su mi počeli prijetiti. Gledaju me u oči i govore da će, ako se ne slažem s tajnim ukopom, napraviti nešto loše s tijelom mog sina... Ne želim nikakve uvjete. Samo želim da sve bude u skladu sa zakonom. Zahtijevam da mi odmah daju tijelo mog sina", rekla je.

Prijetnje Putinovih medija Juliji Navaljnoj: 'Već je rekla i učinila dovoljno da završi u zatvoru'

Prijetnje Putinovih medija Juliji Navaljnoj: 'Već je rekla i učinila dovoljno da završi u zatvoru'

Ljudmila Navalni je pokušavala doći do tijela svog sina otkako je objavljena njegova smrt u zatvoru posebnog režima, najstrožem tipu kaznionice u Rusiji.

Zatvorski dužnosnici rekli su da je 47-godišnjak preminuo nakon što se srušio dok je svakodnevno izlazio iz ćelije.

Ljudmila Navaljni je 21. februara podnijela tužbu ruskom sudu tražeći puštanje tijela njenog sina. Ročište iza zatvorenih vrata o pritužbi zakazano je za 4. mart.

Ljudmila Navaljni je 20. februara na društvenim mrežama objavila video snimljen izvan takozvanog zatvora Polar Wolf u kojem je Navaljni držan od decembra moleći ruskog predsjednika Vladimira Putina za njegovu pomoć, rekavši da "rješenje ove stvari ovisi isključivo o vama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije