The Times: Aleksej Navaljni je ubijen 'jednim udarcem'!?

3
Radiosarajevo.ba
The Times: Aleksej Navaljni je ubijen 'jednim udarcem'!?
Foto: Fena / Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni vjerojatno je ubijen udarcem šakom u srce, odnosno tehnikom kojom su nekoć podučavali KBG-ove operativce. Prije toga je, tvrdi se, nekoliko sati bio izložen ledenim vremenskim uvjetima.

Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net, rekao je za The Times da modrice koje su pronađene na tijelu Navaljnog podsjećaju na one koje bi se pojavile u slučaju da je pri ubojstvu upotrijebljena tehnika "jednog udarca". Osečkin se poziva na izvor koji radi u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je Navaljni umro u petak, 16. februara.

Prije smrti, Navaljnog (47) su prisilili da više od dva i pol sata provede na otvorenom, u samici, gdje su temperature znale pasti do -27 °C, rekao je Osečkin. Zatvorenike obično nisu držalu dulje do sat vremena na otvorenom, a mnogi su u takvim ekstremnim uvjetima i manje vremena provodili vani.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

"Mislim da su mu prvo uništili tijelo tako što su ga dugo držali na hladnoći i usporili cirkulaciju krvi na minimum", rekao je Osečkin.

"A onda postaje vrlo lako u roku od nekoliko sekundi ubiti nekoga, ako operativac ima nekakvo iskustvo u tome.

To je stara metoda KGB-ovih specijalnih jedinica. Istrenirali su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u središte tijela. To je bio zaštitni znak KGB-a".

Dodao je da su bivši zatvorenici, koji su služili kaznu u arktičkoj regiji, ranije prijavili da su neke zatvorenike čuvari ubili na ovaj način.

Informacije koje su ruske vlasti do sada dale o smrti Navaljnog bile su šture i kontradiktorne, a Rusi i dalje drže njegovo tijelo.

Zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki, gdje je Navaljni služio zatvorsku kaznu, u petak je objavila da je ruski opozicioni čelnik mrtav.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest". U saopćenju su naveli da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati.

Nešto kasnije, Telegram kanal pod kontrolom države ustvrdio je da je uzrok smrti krvni ugrušak.

Sljedećeg dana Navaljnijevoj majci i njegovom odvjetniku uručena je potvrda o smrti u kojoj je rečeno da je umro od "sindroma iznenadne smrti".

Julija Navaljna, Navaljnijeva udovica, rekla je u ponedjeljak da je njezin suprug ubijen pomoću novičoka, nervnog agensa kojim su ga FSB-ove ubice pokušale ubiti u augustu 2020. godine.

Osečkin je rekao kako smatra da je malo vjerojatno da je to slučaj.

"Moguće je, naravno, ali kada je neko pod kontrolom zatvorskog sistema, postoji mnogo opcija kako ga ubiti. Novičok bi ostavio trag u njegovom tijelu i vodio bi izravno do Putina, s obzirom da je to već jednom pokušao", rekao je.

Osečkin je 2011. osnovao Gulagu.net, što u prijevodu znači "Ne Gulagu". Pomoću informacija koje je dobivao iz široke mreže zatvorenika i zatvorskih službenika, postao je vodeći autoritet za kršenje ljudskih prava u ruskim zatvorima.

Ova žena je novi Putinov neprijatelj broj jedan: 'Nastavit ću borbu Alekseja Navaljnog'

Ova žena je novi Putinov neprijatelj broj jedan: 'Nastavit ću borbu Alekseja Navaljnog'

Prošle sedmice objavljen je izvještaj u kojem stoji da su službenici FSB-a posjetili zatvor dva dana prije smrti Navaljnog te da su isključili neke sigurnosne kamere i prislušne uređaje.

Osečkin je rekao da je prisutnost agenata FSB-a u zatvoru dokaz da je smrt Navaljnog naredio Kremlj.

"Koliko znam iz svojih izvora, radilo se o specijalnoj akciji koja je bila pripremana nekoliko dana unaprijed", rekao je.

"To je bila naredba iz Moskve jer bez Moskve ne bi bilo moguće isključiti kamere na način na koji je to učinjeno".

Ljudmila Navaljna, majka ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji je umro u petak, zatražila je u utorak da joj ruski predsjednik Vladimir Putin vrati sinovo tijelo kako bi ga mogla pokopati.

U video poruci snimljenoj ispred zatvora, njegova majka, odjevena u crninu, požalila se da ne zna gdje se nalazi sinovo tijelo i zatražila je od Putina da naredi da joj ga se preda.

"Peti dan ga ne mogu vidjeti, ne daju mi njegovo tijelo i ne žele mi reći gdje se nalazi", rekla je u poruci koja je objavljena na YouTube kanalu Navaljni LIVE.

Majka Alekseja Navaljnog se obratila Vladimiru Putinu: 'Dozvoli mi da konačno vidim svog sina'

Majka Alekseja Navaljnog se obratila Vladimiru Putinu: 'Dozvoli mi da konačno vidim svog sina'

"Apeliram na tebe, Vladimire Putine. Rješenje ovog pitanja ovisi samo o tebi. Dopusti mi da napokon vidim svojeg sina", dodala je majka.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbacio je optužbe Julije Navaljni da je Putin ubio njezina muža kao "neutemeljene i vulgarne".

"Baš me briga kako glasnogovornik ubice komentira moje riječi", odgovorila mu je Navaljna u video poruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije