Trump o smrti Navaljnog: 'Bio je vrlo hrabar čovjek, ali ovo nije trebao napraviti'

4
Radiosarajevo.ba
Trump o smrti Navaljnog: 'Bio je vrlo hrabar čovjek, ali ovo nije trebao napraviti'
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je Aleksej Navaljni bio "vrlo hrabar čovjek" koji se "vjerovatno" nije trebao vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog opozicionara u zatvoru.

Demokratski predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici opružili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za smrt Navaljnog, kao i Nikki Haley, jedina preostala protivnica Trumpu za republikansku predsjedničku nominaciju.

"Navaljni je jedna jako tužna situacija... bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje", rekao je Trump u intervjuu Fox Newsu iz gradske vijećnice u Južnoj Karolini.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

"I, iskreno govoreći, bilo bi vjerovatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio izvan zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar", dodao je.

Kremlj je negirao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim.

[twitter]https://twitter.com/krassenstein/status/1760122544944808130[/twitter]

Trump je nadalje uporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona.

"To se događa i u našoj zemlji. U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam", rekao je Trump.

Trump je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji prošle sedmice "dodatno osvijestila o tome što se događa" u SAD-u.

Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivirane, tvrdnja koju tužitelji odbacuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije