Isplivali snimci misterioznog konvoja sa tijelom Alekseja Navaljnog usred noći

5
Radiosarajevo.ba
Isplivali snimci misterioznog konvoja sa tijelom Alekseja Navaljnog usred noći
Foto: Kolaž / Snimci kamere uživo

Tri dana nakon zvanične objave o smrti Alekseja Navaljnog u arktičkom zatvoru, njegova porodica i dalje ne može da preuzme njegovo tijelo, pa čak ni da ga vidi.

U zatvorskoj koloniji, Ljudmila Navalnaja, Aleksejeva majka, obaviještena je da je tijelo njenog sina prevezeno u mrtvačnicu u gradu Salehardu — objekat za koji se sada tvrdi da ne posjeduje tijelo.

U dokumentu koji je majci Alekseja Navaljnog predalo osoblje zatvorske kolonije navodi se da je on preminuo 16. februara u 14 i 17 po lokalnom vremenu (GMT+5). Zatvorenik iz zatvora IK-3 rekao je za Novu gazetu Evropa da je kolonija bila upoznata sa smrću četiri sata ranije. Smrt je zvanično objavljena u 16 i 11 po lokalnom vremenu.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Portal Mediazona je pregledala snimke kamere uživo u blizini jedinog kopnenog prelaza između Labitnangija i Saleharda i pronašla konvoj FSIN-a koji je putovao ovom rutom u noći između 16. i 17. februara — najvjerovatnije nosio tijelo političara, kako piše strani medij.

Kolonija u Harpu, u kojoj je držan Navaljni, i najbliži grad, Labitnangi, nalaze se na lijevoj obali rijeke Ob. Salekhard, glavni grad Jamalo-Nenečkog autonomnog okruga, nalazi se na desnoj obali.

Tijela nema, a Rusi tvrde: "Aleksej Navaljni umro je od sindroma iznenadne smrti"

Tijela nema, a Rusi tvrde: "Aleksej Navaljni umro je od sindroma iznenadne smrti"

Na web stranici lokalnog internet provajderaMediazona je pronašla javno dostupne ulične snimke uživo s obje strane prijelaza—pomažući lokalnim stanovnicima da procijene stanje prijelaza i nadgledaju redove trajekta. Dostupna je i sedmična arhiva snimaka.

Prva kamera od interesa nalazi se na strani Labytnangija i snima cijeli put preko rijeke do Saleharda iz daljine, dok je druga blizu izlaza na stranu Saleharda. Snimak s prve kamere je manje detaljan nego s druge zbog udaljenosti, a snimci druge kamere se prekidaju svakih nekoliko minuta zbog kvara web kamere: stalno se ponovo pokreće i potrebno je nekoliko sekundi da se ponovo fokusira. 

Mediazona je pažljivo pregledala čitav dan 16. februara, počevši od rane zore, kada su Navalnog obično izvodili u šetnju .

Nekoliko minuta prije ponoći 17. februara, prvi put tog dana, u kadru su se pojavila vozila policijske patrole. To je bio jedini slučaj tog dana kada se više vozila državnih agencija kretalo u sklopu jednog konvoja.

U konvoju su, pored vodećih i repnih policijskih patrolnih automobila, bili i limuzina sive boje sa civilnim tablicama i minibus UAZ označen sa dvije karakteristične zelene pruge, koje su identifikovale da pripada FSIN-u, Kazneno-popravnoj službi. Konvoj se kretao znatno sporije od ostalih vozila na putu. Glavni policijski automobil je povremeno usporavao, pa čak i stao kako bi osigurao da ostali ne zaostanu.

U ponoć su vozila stigla na drugu stranu i nastavila prema Salehardu. Mediazona nije mogla pronaći javno dostupne live streamove u gradu koji bi mogli pratiti njihovu daljnju rutu.

Da bi utvrdili da li je ponoćni prelazak konvoja FSIN-a preko rijeke bio neobičan događaj, a ne rutinska procedura, pregledali su zapise iz prethodnih dana. U tom periodu nije bilo slučajeva da su konvoji prešli u ponoć.

Snimak koji je otkrila Mediazona potvrđuje da su službenici FSIN-a Jamalo-Nenetskog autonomnog okruga prevezli tijelo Alekseja Navaljnog u Salekhard u noći prije nego što su njegova majka Ljudmila i advokati stigli u arktičko selo. Ne znamo gdje je tijelo političara moglo biti odneseno nakon prelaska, ali je jasno da je namjerno sakriveno od rodbine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije