Dramatičan apel iz HNK: Situacija se otima kontroli, tražimo podršku cijele FBiH

Radiosarajevo.ba
Dramatičan apel iz HNK: Situacija se otima kontroli, tražimo podršku cijele FBiH
PrtScr / Nermin Avdić

U Mostaru je organizirano obraćanja predstavnika Štaba civilne zaštite Hergecovačko-neretvanskog kantona.

Na konferenciji su se obratili  dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, Eugen Ćubela, načelnik Civilne zaštite HNK-a te Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK, prenosi portal Jabuka.

„Ukupno su u našoj platformi zabilježena 174 pozitivna slučaja u HNK-u. Od ovog broja u Mostaru je 55, Konjic 28. Konjic stoji na ovoj brojci i to je izvandereno. Jablanica ima obiteljske slučajeve i one koji se nisu pridržavali mjera. Što se tiče Čitluka, poslije niza testiranja koje smo obavili u Čitluku s više klastera, kompaniji, samostanu, Majčinu Selo, među svećenicima, obiteljskim vezama, imamo 66 pozitivnih. Visoka je to brojka i najveća u cijelom kantonu“, rekao je na početku dr. Nermin Avdić.

On je kazao je kako je mišljenja da će u Čitluku zaustaviti rast oboljelih te da se ovo povećanje oboljelih dogodilo jer nisu mogli reagirati na vrijeme, odnosno, jer su reagirali sa zakašnjenjem od šest dana.

“Čapljina je imala iskorak jedne velike porodice i i posjeta gdje se taj broj popeo na 15. Sve je to nepridržavanje mjera koje smo proveli. Preminuli je bio nepokretan i bilo je puno posjeta njemu i obilazaka. Rodbinu ne treba obilaziti. Ako treba pomoći, činite to do ispred vrata”, osvrnuo se Avdić i na ovaj grad.

Avdić se osvrnuo i na statistiku umrlih i oboljelih, pri čemu je izdvojio da je od ukupnog broja pozitivnih 42 posto su muškaraca, a žena je 58 posto. No, muškaraca je 67 posto među umrlima. Prosječna dob umrlih je 76 godina, a pozitivnih 46 godina.

Naglašeno je kako moramo više povesti računa na ulazu virusa u bolnicu. Hospitalizirano je 29 pacijenata, od koji je šest na raspiratoru, dok 12 ima potporu kisika, ali njihovo stanje je stabilno.

Eugen Ćubela, načelnik Civilne zaštite HNK-a rekao je kako su se na korak o zabrani kretanja u HNK-u odlučili jer su došli do saznanja da se sve otima kontroli.

“Da bismo to na vrijeme suzbili, odlučili smo se na ovaj korak. On je sukladan zakonu. Ovo što smo donijeli je utemeljeno u Zakonu o zaštiti ljudi od zaraznih bolesti. Zahtjev je uputio Kantonalni zavod za zdravstveno osiguranje i na njihov prijedlog smo glasovali o tome. Sve je po zakonu. Jednoglasno je odluka donesena”, rekao je Ćubela.

Kretanje izvan mjesta prebvivališta bit će dopušteno uz dozvole općinskih, gradskih i kantonalnih štabova. Štabovi civilne zaštite popise s propusnicama trebaju dostaviti policiji, a poslodavci općinskim stožerima. Navedeno je kako ranije propusnice vrijede i za ovu naredbu.

Pavlović je otkrio kako je u posljednjih 24 sata izdano 47 novih rješenja o samoizolaciji, a ukupno do sada  2.180 ukupno rješenja o samoizolaciji,  te da u posljednjih 24 sata zabilježeno samo jedno kršenje mjere samoizolacije,  dok je s druge strane evidentirano pet prekršitelja policijskog sata.

“Upućen je apel Federalnom štabu civilne zaštite u kojem ih molimo da prepoznaju što nam se događa. Vapaj je upućen – učinite to za prostor cijele Federacije. Tako ćemo spriječiti ili zaustaviti širenje virusa, a onda će dani pred nama biti puno lakši”, kazao je Pavlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije