Krizni štab HNK: U Čapljini umro stariji čovjek, 83 osobe pod nadzorom

Radiosarajevo.ba
Krizni štab HNK: U Čapljini umro stariji čovjek, 83 osobe pod nadzorom
Print Screen / S pressa

Muškarac iz Čapljine, pozitivan na virus COVID-19 sinoć je izgubio bitku za život, saopćeno je na konferenciji za medije Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Riječ je  o starijem muškarcu (1934.) koji je imao više zdravstvenih tegoba, respiratornih, a, također, bio je i nepokretan.

Kako je rečeno, u HNK-u ima ukupno 103 zabilježena pozitivna slučaja.

 ''U zadnja 24 sata urađeno je 87 testiranih, od čega su bila dva pozitivna i oba su bila iz Čitluka", rekao je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i član Kriznog stožera HNŽ.

Na press konferenciji opet je naglašena važnost izolacije i poštivanja mjere koje su uvedene i koje po svim pokazateljima daju rezultate.

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je kako je na području Čitluka 38 testiranih.

''Od toga su dva pozitivna slučaja. Jedan se veže za gospodarski objekt, a jedno je lokalna transmisija gdje imamo pet izoliranih slučajeva koje danas testiramo. Vezano za gospodarski objekt, tu imamo 26 uposlenika i zajedno s članovima obitelji je 84 osoba koje su pod nadzorom. Imamo linearan trend oboljevanja koji se smanjio, i mogu reći da smo uspjeli svim ovim epidemiološkim mjerama držati to pod kontrolom. No danas primjećujem novi trend, povećan broj automobila, i prometa, i kad bude povećan broj slučajeva za 15 dana to će biti upravo rezultat ovih pojačanih aktivnosti građana na terenu”, rekla je Jurić. 

Komentirali su u veliku smrtnost u Mostaru, s obzirom na to da je danas potvrđen sedmi smrtni slučaj.

“Ovaj virus je specifičan. Mi činimo sve što je u našoj moći, po svim svjetskim pravilima. No, ako ste bili u kontaktu s osobom koja je izuzetno infektivna i slično, u tom slučaju ćete primiti veliku količinu virusa i u tom slučaju organizam odgovori izuzetno jako, što dovede da pacijent i padne u teži respiratorni slučaj. Imali smo i starijeg pacijenta koji je otpušten iz bolnice koji je izliječen, no dosta toga ovisi o stanju organizma”, kazao je dr. Avdić.

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK, rekao je kako kako popuštanje u zapovjedima, koje su donesene s federalne razine, nije dobro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije