Krizni štab HNK: U posljednja 24 sata pozitivno 16, Čitluk bilježi najveći rast

Radiosarajevo.ba
Krizni štab HNK: U posljednja 24 sata pozitivno 16, Čitluk bilježi najveći rast
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nermin Avdić direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj press konferenciji kazao je da je u ovom kantonu u posljednja 24 sata testirano 47 osoba, od čega pozitivnih ima 16. 

Od čega je u Mostaru 2, u Jablanici 4 i u Čitluku 10 pozitivnih.

"Radimo na unosu u bazu podataka slučajeva, tu ubacujemo sve podatke i možda bude nekih izmjena u narednom periodu. 60 posto oboljelih su žene, a 40 posto muškarci. Najveći broj oboljlelih imamo u Čitluku, pa ide Konjica, onda Mostar i Jablanica. Konjic i Čitluk oskaču. Sve svoje kapacitete smo prebacili u Čitluk, da pokušamo napraviti situaciju kao u Konjicu. Nadam se da će i stanovnici Čitluka shvatiti ovo o čemu govorim. Jer definitivno samo ponašanje stanovnika doprinosi širenju virusa", rekao je Avdić.

Tokom dana će pokušati donijeti dodatne mjere, da se i Čitluk pokuša staviti pod nadzor i istaknuli su da bi mjere trebale da budu i oštrije, jer akose ne budu mjere poštovale vrlo brzo će se izaći iz kontrole.

"Izolacijiski centar u našoj županiji počet je sa izgradnjom još početkom godine. Preko noći sve što je bilo budućnost preraslo je u sadašnjost i moram da se zahvalim svim onima koji su svoj dopirnos dali u izgradnji ovog centra. Ukupno u respiracijskom centru liječeno je 29 bolesnika, od kojih su nam preminula četiri bolesnika, a njihova prosjećna dob su 62 godine. Trenutno u jedinici imamo četiri bolesnika, a dva su na potpunoj respiracijskoj potpori. Ovaj put se pokazuje da samo naše javne zdravstvene ustanove u uskoj saradnji može u potpunosti odgovoriti na ove potrebe koje su do sada pred nas postavljene", rekao je direktor Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar prim. dr. Zoran Karlović.  

Pero Pavlović iz Štba civilne zaštite HNK-a u protekla 24 sata izdata su nova 54 rješenja o samoizolaciji, MUP HNK nije zabilježio ni jedno kršenje samoizoalcije.

"Nastava uu našoj županiji se odgađa do daljnjeg, odgađa se i početak ribolovne sezone. Na jutros održanoj koordinaciji mi smo posebno obilježili Čitluk kao oprimarni prblem sada. Potrebno jda u ovoj općini pokušamo iznači rješenje kako izbjeći širenje virusa", kazao je Pavlović.

Imamo krakove širenja i prema Zapadnoj Hercegovini, kazali su danas na press konferenciji i poručili su da je to kotakt koji žele prekinuti, odnosno smanjiti broj ljudi kroz općine jer će se na taj način spriječiti širenje virusa.

"Stanje direktora iz Konjica je za sada stabilno, a ššto se tiče početka rada Igmana ne može se o tome govoriti, jer ja nisam službena osoba", rekao je Karlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije