Hitna sjednica, drugi nastavak: Statistika o sigurnosti u KS govori jedno, kako se građani osjećaju?

4
L. M.
Hitna sjednica, drugi nastavak: Statistika o sigurnosti u KS govori jedno, kako se građani osjećaju?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o sigurnosti u KS bit će nastavljena i danas 8. aprila, po drugi put. Sjednica je počela 29. marta, nastavljena 4. aprila, a danas se ponovo očekuje nastavak rasprave o jednoj tački dnevnog reda - informaciji o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija.

Na sjednici koja je održana 29. marta, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je, obrazlažući infomaciju, naglasio prijem novih stručnih kadrova u policijsku službu i opremanje policije prema najvišim standardima.

Naveo je da je na vrijeme je identifkovan nedostatak stručnih kadrova jer je od 1.400 policijskih službenika, samo trećina imala odgovarajuću spremu. Problem je rješavan postepeno te je i odgovarajućim zakonskim izmjenama definisan potrebni stepen stručne spreme s ciljem da u policijskim redovima budu samo kvalitetni kadrovi.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

I na prvom nastavku sjednice Katica je iznio tvrdnje da je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća, a dio njegovog obraćanja možete pročitati na linku OVDJE.

Međutim, ne slažu se svi zastupnici s onim što je Katica iznio kao tvrdnje. Povratak policajaca u lokalnu zajednicu, vanredne policijske akcije, češće sjednice o stanju sigurnosti, neki od prijedloga zastupnika za poboljašnje sigurnosti u KS.

Zastupnik Naroda i pravde Aljoša Čampara kazao je da postoji razlika između onog što pokazuje statistika i subjektivnog osjećaja građana, te da je za njega bitnije ovo druge. Također, izrazio je nezadovoljstvo što nije dobio odgovore na neka zastupnička pitanja.

Sigurnosna situacija u KS: Pucnjave i bahata vožnja pretvaraju glavni grad u Divlji zapad

Sigurnosna situacija u KS: Pucnjave i bahata vožnja pretvaraju glavni grad u Divlji zapad

A građani se ne osjećaju sigurno. Pucnjave, eksplozije, ubistva, ranjavanja... obilježilo je početak ove godine u Kantonu Sarajevo. Već smo pisali o tome koliko je sigurnosna situacija u KS narušena.

Klub zastupnika SDP-a predložio je niz zaključaka među kojima su prisustvo policije unutar naselja, održavanje vanrednih policijskih akcija, održavanje redovnih, a po potrebi i vanrednih konferencija za medije. Zaključke koje su predložili možete pročitati na linku OVDJE.

Zastupnik SDA Mahir Dević ukazao je na 'razvlačenje sjednice' 29. marta zbog čitanja izvještaja i tražio je od ministra Katice da 'predstavi viziju' o tome šta će uraditi po pitanju sigurnosne situacije.

Sjednica će uskoro biti nastavljena, a da li će nadležni uraditi nešto po pitanju poboljšanja sigurnosne situacije, osim iscrpnih rasprava i prepucavanja, ostaje da vidimo.

/ Anketa

Osjećate li se sigurno u Sarajevu?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije