Na koje tajno mjesto je Fikret Hodžić nosio ponudu za respiratore

M. R. S.
Na koje tajno mjesto je Fikret Hodžić nosio ponudu za respiratore
Foto: Facebook / Fikret Hodžić

Gostujući u emisiji FACE TV Senada Hadžifejzovića, Fikret Hodžić, vlasnik firme Srebrena malina, koja je nabavila spornih 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, kazao je da ne može reći gdje je odnio ponudu?!

Između ostalog je rekao da ne postoji nijedno ime koje ne smije izgovoriti, a potom dodao: 

"Kada sam dobio ponude isprintao sam ponude i odnio na mjesto gdje su nosili svi drugi".

Na pitanje gdje, ponovio je da ih je odnio na mjesto gdje su nosili svi drugi.

Na ponovljeno pitanje gdje je to, rekao je:

"Postoje neke stvari na koje vam ne mogu odgovoriti. Reći ćemo i onima...", odgovorio je Hodžić.

Ustvrdio je potom da "ovom poslu nije bilo namještenih talova između mene, drugog ili trećeg lica", i da je jedini razlog zašto je dobio ovaj posao "taj što oni nisu imali drugo rješenje osim mene".

Novi skandal: Niko ne zna gdje je preostalih 20 respiratora!?

Iako ih je očekivala prošle sedmice, Federalna uprava civilne zaštite još nije dobila preostalih 20 respiratora, od 100 koji su kupljeni preko firme Srebrena malina za 10,5 miliona KM. Podsjetimo, 80 respiratora je iz Kine isporučeno prije više od 20 dana. "Respiratori još nisu stigli, a gdje su tačno i šta će biti s njima su pitanja za dobavljača.

Podsjetimo, predmet nabavke ovih 100 respiratora preuzelo je Tužilaštvo BiH. SIPA je pretresla prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Srebrene maline i Vlade FBiH, te izuzela dokumentaciju, laptope, neke mobitele... U međuvremenu je Vlada FBiH "preventivno suspendovala" Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, a odgovore na brojna pitanja čekaju i Vlada i Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U Parlamentu FBiH se govori da su ponude nošene u Vladu FBiH.

U Komisiji za sigurnost napominju da i oni traže ove odgovore.

Tek sada postavili pitanja: Ministri očekuju da se istraži više od Srebrene maline

Vlada FBiH razmotrila je dopunjenu informaciju Federalne uprave civilne zaštite o 23 miliona KM teškim nabavkama medicinske opreme i samo ju je primila k znanju. Prema informacijama, svi su ministri izrazili nezadovoljstvo i očekuju da istražni organi istraže sve nabavke, ne samo kupovinu 100 respiratora iz Kine preko Srebrene maline.

Koje je to "tajno" mjesto gdje su se nosile ponude, pitali smo Mirnu Delalić, advokaticu Fikreta Hodžića, kao i Kadriju Kolića, pravnog zastupnika Fahrudina Solaka. Kolić nije mogao ništa reći.

Delalić je odgovorila da trenutno nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja zbog postupka koji se provodi, a odgovor iz Vlade FBiH čekamo.

Ovu konkretnu izjavu Fikreta Hodžića možete pogledati u videu ispod, od 7.45 minute do 8.35 minute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije