Tek sada postavili pitanja: Ministri očekuju da se istraži više od Srebrene maline

M. R. S.
Tek sada postavili pitanja: Ministri očekuju da se istraži više od Srebrene maline
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Vlada FBiH razmotrila je dopunjenu informaciju Federalne uprave civilne zaštite o 23 miliona KM teškim nabavkama medicinske opreme i samo ju je primila k znanju. 

Prema informacijama, svi su ministri izrazili nezadovoljstvo i očekuju da istražni organi istraže sve nabavke, ne samo kupovinu 100 respiratora iz Kine preko Srebrene maline.

"Ima i drugih detalja poput onoga kako je nekoj firmi Patrio dodijeljen posao od 2,3 miliona KM", rekli su nam iz Vlade FBiH.

Primljen je k znanju i izvještaj o radu FUCZ, a usvojena su još četiri zaključka.

Između ostalog, Vlada od Federalnog pravobranilaštva traži da sagleda mogućnost raskida ugovora sa Srebrenom malinom i pitanje povrata novca ili proglašenje ugovora ništavnim.

Solak će i tokom suspenzije primati punu plaću

Fahrudin Solak, direktor Ferderalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, i nakon suspenzije primat će punu plaću. Ovo je navedeno u rješenju o preventivnoj suspenziji koje je danas donijela Vlada FBiH, pozivajući se na Zakon o državnoj službi FBiH i presudu Ustavnog suda FBiH iz 2016. godine.

"Podržava se rad istražnih organa. Sva dokumentacija, pa i ova koju smo danas razmatrali, o svim nabavkama, dostavljena je Tužilaštvu. FUCZ što prije, a najkasnije do iduće sjednice Vlade FBiH, treba odgovoriti na sva pitanja koja su danas postavljena", rečeno nam je u Vladi.

A ministri su pitali koji su bili kriteriji kod izbora dobavljača, kako je Srebrena malina dobila posao od 10.5 miliona KM, Patrio od 2,3 miliona KM, ko je odredio tip i specifikaciju 100 spornih respiratora, koji se ne mogu uopće koristiti u jedinicama intenzivne njege, da li je postojala komisija koja je provodila tenderske postupke...

Komisija za sigurnost traži smjene Solaka i dva šefa: Pročitajte ostale zaključke

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je pokrenula istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, održala je danas sjednicu i nakon tri sata rada usvojila zaključke. Komisija je predložila smjenu, a ne suspenziju Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, kojeg je jučer Vlada FBiH "preventivno suspendovala".

Podsjetimo, 100 respiratora je nabavljeno preko Poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina, koje je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Predmet koji se odnosi na ovu nabavku preuzelo je Tužilaštvo BiH, a SIPA je do sada pretresla prostorije FUCZ, Srebrene maline i Vlade FBiH, odakle je izuzela dokumentaciju.

Vlada je u utorak "preventivno suspendovala" direktora FUCZ Fahrudina Solaka. Za rukovođenje FUCZ ovlašten je Mustafa Kadribegović, kojem je Vlada danas dala podršku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije