Komisija za sigurnost traži smjene Solaka i dva šefa: Pročitajte ostale zaključke

M. R. S.
Komisija za sigurnost traži smjene Solaka i dva šefa: Pročitajte ostale zaključke
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Damir Mašić

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je pokrenula istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, održala je danas sjednicu i nakon tri sata rada usvojila zaključke.

Komisija je predložila smjenu, a ne suspenziju Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, kojeg je jučer Vlada FBiH "preventivno suspendovala".

Komisija, kako je rečeno, traži smjenu ili suspenziju i dva šefa u FUCZ, i to šefa Službe za računovodstveno-finansijske poslove i Službe za javne nabavke i skladištenje.

Podsjetimo, respiratori su nabavljeni preko Poljoprivrednog gazdinstva „Srebrena malina“, čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić. Predmet sumnjive nabavke preuzelo je Tužilaštvo BiH, a SIPA je prošle sedmice pretresla prostotrije Federalne uprave civilne zaštite i Srebrene maline te izuzela dokumentaciju. SIPA je danas ušla i u zgradu Vlade FBiH.

Damir Mašić, predsjedavajući Komosije za sigurnost, istakao je za Radiosarajevo.ba da nisu dobili skoro ništa od onoga što su tražili od FUCZ, osim zbira statističkih podataka.

Stoga stoga prvim zaključkom zahtijevaju sve ugovore s dobavljačima od 16. marta, zapisnike o ocjeni ponuda, proceduru izbora i obrazloženje izbora dobavljača, kao i podatke o članovima komisija za javne nabavke.

Komisija za sigurnost od Vlade FBiH traži zaključke koje su donijeli na sjednicama Vlade od 23. marta i 19. aprila, na kojima su razmatrane informacije o aktivnostima Federalnog štaba civilne zaštite.

"Vlada je dva puta razmatrala izvještaj i donijela neke zaključke pa da vidimo šta su razmatrali i kako nisu uočili nedostatke o kojima se sada govori", istakao je Mašić.

Komisija za sigurnost traži da Federalno pravobranilaštvo u roku od 7 dana kaže kakve su mogućnosti raskidanja ugovora sa "Srebrenom malinom" ili proglašenja ugovora ništavnim.

Pozvani su premijer FBiH Fadil Novalić i šefica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević da dođu na iduću sjednicu komisije naredne sedmice.

"To je važno s obzirom na to da ima dosta neodgovorenih pitanja", dodao je Mašić.

Od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zatraženo je organiziranje hitne sjednice doma, u skladu sa zahtjevom dovoljnog borja zastupnika za održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrao rad i Vlade FBiH i FUCZ.

Na sjednicu Komisije za sigurnost nije došao Solak, već Mustafa Kadribegović, koji trenutno rukovodi FUCZ. Njemu su članovi komisije uputili brojna pitanja bila upućena brojna pitanja, ali nije na njih imao odgovor. 

Komisija za sigurnost sutra o nabavkama FUCZ: Evo kako su potrošena 23 miliona KM

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je pokrenula istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, sutra će održati sjednicu na kojoj bi trebali saslušati i predstavnike Federalne uprave civilne zaštite, te donijeti zaključke. Podsjetimo, respiratori su nabavljeno preko Poljoprivrednog gazdinstva „ Srebrena malina ", čiji je valsnik TV voditelj Fikret Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije